تست میلون

قیمت تفسیر و بررسی تست 50 هزار تومان

تست میلون

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

به کمک تست میلون 4 (MCMI-IV) با سرعت و مطابق با معیارهای DSM-5-TR و ICD-10 تحلیل عمیقی از  «اختلالات شخصیت» و «علائم روانی» داشته باشید. تست میلون 4 با تفسیر اختصاصی به درمانگران کمک می کند تا مراجعین خود را به طور کامل و دقیق ارزیابی نمایند.

تست میلون چیست ؟

تست میلون 4، ابزاری قدرتمند و کاربردی برای تشخیص و بررسی مشکلات روانی در ابعاد مختلف است. تست MCMI-IV به دلیل ویژگی های زیر، کمک زیادی به درمانگران و متخصصان می کند:

تست میلون چه کاربردی داردی؟

خودآگاهی: این تست اطلاعات زیادی از ویژگی های شخصیتی و تمایلات رفتاری افراد ارائه می دهد و با توجه به آنان فرد به کمک درمانگر درصدد بهبود شرایط خود بر می آید.

شناسایی مسائل روانشناختی: تست میلون 4 ویژه ارزیابی طیف وسیعی از اختلالات شخصیت، سندروم های بالینی و آسیب شناسی های روانی است.

درمان کارآمد: تفسیر این تست می تواند اطلاعات بسیار زیاد و جامعی به درمانگران در کمترین زمان ممکن بدهد که این مسئله سبب افزایش سرعت فرآیند درمان و آگاهی از ویژگی های بیشتری از فرد خواهد شد.

درک سلامت روان: این تست می تواند به افراد جهت درک سلامت روانشان کمک کند.

استفاده موثر: از این تست می توان در تحقیقات پزشکی قانونی، بیمارستان ها، کلینیک ها و به طور کلی محیط های درمانی – تشخیصی استفاده نمود.

تفسیر تست میلون

شاخص های  این نسخه از تست میلون عبارتند از:

تفاوت تست MCMIبا سایر تست های شخصیت شناسی

اولا، MCMI در واقع یک “آزمون” نیست. هیچ پاسخ درست یا غلطی در این پرسشنامه وجود ندارد و هیچ تیپ شخصیتی ای نسبت به دیگری برتری یا ارجحیت ندارد و هدف از این شاخص ارزیابی سلامت روانی یا ارائه هیچگونه تشخیصی نیست.

ثانیا، برخلاف بسیاری از انواع تست های روانشناختی ، نتایج شما با هیچ معیاری مقایسه نمی شود. هدف این ابزار به جای مقایسه امتیاز شما با نتایج افراد دیگر، ارائه اطلاعات بیشتر در مورد شخصیت منحصر به فرد خودتان است.

پایایی و روایی تست MCMI(قابلیت اطمینان و اعتبار)

MCMI از پایایی و روایی قابل قبولی برخوردار است. با این حال، مطالعات دیگر نشان داده اند که قابلیت اطمینان و اعتبار این پرسشنامه به اندازه کافی و به طور دقیق نشان داده نشده است.

مطالعات نشان داده که بین ۴۰ تا ۷۵ درصد پاسخ دهندگان پس از تکمیل این پرسشنامه برای بار دوم، نتیجه متفاوتی دریافت می کنند.

کتابچه ۱۹۹۲ که توسط کمیته تکنیک های افزایش عملکرد انسانی و شورای تحقیقات ملی آمریکا تهیه شده نشان می دهد که “تحقیقات کافی و مناسب برای توجیه استفاده از MCMI در برنامه های مشاوره شغلی وجود ندارد. بیشتر شواهد موجود بر مبنای روش شناسی های ناکامل تهیه شده است.”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *