راهنمای توسعه فردی و مشاوره

هر شخصی در زندگی نیاز به پیشرفت دارد. اگر در یک نقطه باقی بمانید و حرکت رو به جلو نداشته باشید، از همه عقب می‌مانید و در در آینده‌ای نه‌ چنان دور زندگی دشواری در انتظار شماست. بهترین کار ممکن که از بقیه افراد جا نمانیم، پیشرفت و توسعه فردی است. اما توسعه فردی را باید کِی و از کجا شروع کرد؟ اینجاست که پای مشاوره توسعه فردی به میدان باز می‌شود تا شما را در کوتاه ترین مدت در مسیر توسعه فردی و پیشرفت همیاری کند.

توسعه فردی چیست ؟

توسعه فردی یک فرآیند بهبود خود و زندگی از طریق اقدامات و تلاش‌های آگاهانه است که علاوه بر ایجاد مهارت‌ها و عادات جدید، شامل پرورش ذهنیت مثبت مثل تمرین قدردانی، تمرکز بر لحظه حال، غلبه بر باورها و موانع محدود کننده و.. نیز می‌شود. و همچنین  توسعه فردی یک سفر مادام‌العمر می‌باشد که مستلزم تلاش و فداکاری مداوم است. با تلاش مستمر برای بهبود خودمان و زندگیمان، افراد می‌توانند پتانسیل کامل خود را باز کنند و به رضایت و خوشبختی بیشتری دست یابند.‌‌

توسعه فردی را از کجا شروع کنیم؟

توسعه فردی چندین مرحله یا به عبارتی دیگر چندین بُعد دارد. برای این که در زندگی موفق و شاد باشیم نیاز داریم که در تمام این بُعدها پیشرفت کنیم. در ادامه این بُعدها را به شما معرفی می‌کنیم.

1. بُعد ذهنی

اولین بُعد و مهم‌ترین بُعد برای شروع توسعه فردی، بُعد ذهنی است. اگر ذهن شما آماده‌ی پیشرفت نباشد، هیچوقت نمی‌توانید پیشرفت کنید. برای توسعه بُعد اول، یعنی ذهن، می‌توانید در کلاس‌های آموزشی شرکت کنید، کتاب بخوانید، پادکست گو بدهید و یا حتی در یوتیوب با ویدئو‌های آموزشی شروع کنید. از دیگر کارهایی که می‌توانید انجام دهید، مدیتیشن است. با انجام مدیتیشن، آرامش بسیار زیادی به دست می‌آورید و سطح استرس شما به شدت کاهش پیدا می‌کند و به راحتی می‌توانید خودتان را سازماندهی کنید.

۲. بُعد اجتماعی

بُعد اجتماعی مربوط به مهارت‌های ارتباطی می‌شود و هرچه در این بعد پیشرفت کنیم، به راحتی می‌توانیم با افراد مختلف ارتباط برقرار کنیم. اما معمولا این بُعد مورد بی‌توجهی واقع می‌شود ولی از مهم ترین مهارت‌هایی است که هر شخص برای پیشرفت به آن نیاز دارد. یکی از دلایلی که افراد به این مهارت توجه نمی‌کنند یا نمی‌توانند در این زمینه پیشرفت چشمگیری داشته باشند این است که نمی‌دانند که چطور باید این مهارت را یادبگیرند. بهترین راه برای یاد گرفتن این مهارت و پیشرفت در بُعد اجتماعی آموزش دیدن و تمرین کردن است.

3. بُعد معنوی

انسان فقط جسم نیست و ترکیبی از روح و جسم است. همانطور که جسم انسان نیاز به تغذیه و پرورش دارد، روج انسان نیز نیاز به رشد دارد. در بُعد معنوی توسعه فردی، هدف اصلی ما معنویت و رشد و پرورش روحمان است. کسی که روح قدرتمندی دارد، آرامش بیشتری در زندگی خود دارد. کارهایی مانند نماز خواندن، خواندن کتاب‌های مقدس از جمله قرآن کریم، مراقبه و حتی پیاده روی در طبیعت جزء فعالیت‌هایی هستند که می‌توان برای رشد بُعد معنوی انجام داد.

۴. بُعد عاطفی

یکی از بُعدهای مهم که از آن باخبرند، بُعد عاطفی است. امروزه بسیاری از جوانان با سرکوب کردن تمام احساساتشان فکر می‌کنند که جذاب‌تر به نظر می‌رسند. اما بروز ندادن احساسات و کشتن آنها، نه تنها تاثیر مثبت و جذابیتی ندارد، بلکه در طولانی مدت می‌تواند مشکلات بزرگ‌تری ایجاد کند. باید تلاش کنید تا احساسات واقعیتان را بیان کنید. برای شروع این کار می‌توانید قلم به دست شوید و بدون اینکه چیزی از قلم بیفتد، تمام احساساتتان را بر روی برگه بنویسید و رشد بُعد عاطفی خود را آغاز کنید.

۵. بُعد فیزیکی

به اشتباه افکار عموم، بُعد فیزیکی فقط ورزش کردن نیست. بُعد فیزیکی فراتر از این چیزهاست و شامل مواردی همچون ورزش کردن، تغذیه مناسب، ایجاد عادت‌های مناسب و دوری از عادت‌های منفی مانند جایگزین کردن آب به جای نوشابه و دلستر، داشتن خواب کافی و… استو اگر بعد فیزیکی قوی‌ داشته باشیم، همیشه سرحال و شاداب و پرانرژی هستیم و در طول فعالیت‌های روزانه احساس کسالت و خستگی نمی‌کنیم.

چرا شخصیت شناسی اهمیت دارد؟

شخصیت شناسی یا به تعریفی دیگر، خود شناسی، امروزه در سرتاسر دنیا مورد بررسی‌های دقیق قرار گرفته و تبدیل به یک علم تخصصی شده. شخصیت شناسی باعث شناختن خودمان می‌شود. وقتی خودمان را بشناسیم، می‌توانیم نقاط‌ قوت و نقاط ضعف خود را پیدا کنیم و از آنها آگاه باشیم.

همچنین با شناخت خود، می‌توانیم ارتباط بهتری با محیط اطراف نیز داشته باشیم، چرا که می‌دانیم کدام محیط‌ها و جمع‌ها برای ما مناسب است. از دلایل دیگر شخصیت شناسی، کشف استعدادهای نهفته‌مان است. به صورت کلی، شناخت خودمان در تمامی زمینه‌های زندگی می‌تواند کمک بسیاری به ما کند و حتی زندگی ما را متحول کند.

شناخت تیپ شخصیتی چه کمکی به فرد می‌کند؟

هر فردی با توجه به خصوصیات و ویژگی‌های درونی خود مجموعه رفتار کاملا متفاوتی از خود بروز می‌دهد، شناخت ویژگی‌های شخصیتی، بینش لازم را برای رشد بیشتر و تغییر در جهت زندگی بهتر را به فرد ارائه می‌دهد. با خودشناسی می‌توانیم به تحلیل درست نیازها، افکار و احساسات خود بپردازیم و در جای درست تصمیم درست را اتخاذ کنیم. به طور خلاصه از مزیت‌های شخصیت شناسی می‌توان به حل تعارضات در هنگام بروز، آگاهی از نقاط قوت و ضعف خود و دیگران و درک متقابل نام برد.

انواع تست‌های شخصیت شناسی کدامند؟

قطعا خودمان به همین سادگی‌ها نمی‌توانیم شخصیت خودمان بشناسیم و نیاز به انجام کارهایی برای شناخت شخصیتمان داریم. اما نگران نباشید، این کارها سخت نیست و فقط کافیست در تست‌های شخصیت شناسی شرکت کنید و به برخی سوالات پاسخ داهید. اما این تست‌های شخصیت شناسی سوالات یکسانی ندارند و به چند مدل تقسیم شده‌اند. این مدل ها عبارت‌اند از:

1. شخصیت شناسی به روش دیسک (DISC)
2. شخصیت شناسی به روش میایزربرگز (MBTI)
3. شخصیت شناسی به روش اینیاگرام (Enneagram)
4. شخصیت شناسی به روش نئو (NEO)

1. شخصیت شناسی به روش دیسک (DISC)

مدل شخصیت شناسی دیسک

روش شخصیت شناسی دیسک یکی از معروف‌ترین، معتبر‌ترین و ساده‌ترین روش‌های شخصیت شناسی است که هرشخص می‌تواند به سادگی آن را یاد بگیرد. در این روش، افراد با توجه به خصوصیات شخصیتی به ۴ دسته تقسیم می‌شوند و هرکدام از دسته‌ها یکی از نام های D , I , S , C را به خود اختصاص داده‌اند که به مخفف دیسک یا DISC خوانده می‌شود و با این اسم شناخته می‌شود. این ۴ دسته شخصیتی به صورت زیر است:

2. شخصیت شناسی به روش مایرز بریگز MBTI

روش MBTI نیز یکی دیگر از روش‌های معتبر و معروف است، این روش محبوب‌ترین روش شخصیت شناسی است و به دلیل زیاد بودن تیپ‌های شخصیتی، مقداری یادگیری کامل آن دشوار است. این روش شامل ۱۶ تیپ شخصیتی است که از ترکیب ۸ ویژگی زیر به دست می‌آید:

شخصیت شناسی به روش MBTI

به عنوان مثال اگر شما شخصی درونگرایی باشید که بیشتر به واقعیات توجه دارد و تصمیمات را به صورت منطقی تصمیم میکند و ادراکی هم هستید در نتیجه تیپ شخصیتی شما از نظر MBTI به صورت ISTP می‌باشد.

3. شخصیت شناسی به روش اینیاگرام

شخصیت شناسی به روش ایناگرام

در روش شخصیت شناسی اینیاگرام، ۹ تیپ شخصیتی وجود دارد که هرکدام انگیزه‌ها، ارزش‌ها، تمایلات و ترس‌های خاص خودشان را دارند. در این روش نمی‌توان تیپ شخصیتی برتری را انتخاب کرد و هر تیپ شخصیتی در این روش، نقاط قوت و نقاط ضعف خاص خودشان را دارند که با شناخت ‌آنها می‌توانیم نقاط قوت و نقاط ضعف خود را بهتر بشناسیم. تیپ‌های شخصیتی اینیاگرام به صورت زیر است:

4. شخصیت شناسی به روش نئو

در این تست پنج جنبه شخصیت انسان‌ها مورد ارزیابی قرار می‌گیرند که عبارتند از:

  • Neuroticism ( روان رنجوری)
  • Extraversion ( برونگرایی)
  • Openness (اشتیاق به تجربه های تازه)
  • Agreeableness ( توافق پذیری)
  • Conscientiousness (مسئولیت پذیری)

تست روانشناسی نئو برای استخدام، ارزیابی شغلی و انتخاب شغل و بررسی جنبه‌های مختلف سلامت روان برای مشاوران و روانشناسان کاردبرد دارد.

 

برای اطلاع از تیپ شخصیتی خود روی دکمه زیر کلیک کرده و آزمون را تکمیل نمایید.

زبان بدن چیست؟

زبان بدن

به مجموعه حالات ارادی و غیر ارادی بدن هنگام تعامل با دیگران body language یا زبان بدن گفته می‌شود که در مجموع حامل پیام‌هایی از نوع ترس، خشم، شادی و… به طرف مقابل می‌باشد. دانستن این‌ نکته که چگونه حالات و رفتار بدن ما بر دیگران تاثیر می‌گذارد و انتقال دهنده چه پیام‌هایی است در بهبود روابط ما با دیگران بسیار تاثیرگذار خواهد بود. نکته‌ایی که در زبان بدن باید به آن توجه کافی داشت این است که در خواندن زبان بدن مجموعه حرکات را باید در نظر گرفت و تنها یک حرکت انتقال دهنده یک پیام نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.