تربیت فرزندان در دوران بلوغ، بزرگترین چالش در دوران تربیت فرزندان برای والدین است، زیرا در این دوران فرزندان تحت تأثیر تغییرات جسمی، روانی و اجتماعی قرار میگیرند. در این دوران نوجوانان، از دوران کودکی خود به دوران بزرگسالی گام بر می دارند و به دنبال ایجاد شخصیت و هویت خود هستند تا بتوانند از والدین خود مستقل شده و استقلال بیابند. در این مقاله نگاهی عمیق تر به تربیت فرزندان در دوران بلوغ ، اشتباهات والدین در این دوران، بررسی مشکلات و ارائه راهکارها خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.
بلوغ چیست؟
بلوغ مرحلهای میان کودکی و بزرگسالی است. در این دوران بزرگترین اتفاق ترشح هورمونهای استروژن برای دختران و تستوسترون برای پسران در بدن افراد و تکامل اندام جنسی هر فرد است. بلوغ در دختران در سن ۱۲تا ۸ سالگی و در پسران در سن ۱۱ تا ۱۳ سالگی شروع میشود. این نکته را هم توجه کنید که ممکن است با توجه به شرایط جسمی و محیطی دوران بلوغ در بعضی افراد زودتر یا دیرتر شروع شود.
نشانههای دوران بلوغ در دختران و پسران چیست؟
نشانههای بلوغ در فرزندان دختر و پسر متفاوت میباشد. از نشانههای بلوغ در پسران میتوان به بم شدن صدا، رشد موهای زائد، افزایش قد، رشد ماهیچهها، بروز جوش روی صورت و … اشاره کرد و نشانههای بلوغ در دختران، بوی بد دهان، رشد سینهها، افزایش قد، شروع سیکل قاعدگی و … میباشد.
خطرات دوران بلوغ
تربیت فرزند در دوران بلوغ یک امر حساس است. از طرفی در این دوران نوجوان ممکن است به دلیل هیجانات این دوره، برخی رفتارهای عجیب را در فرزند خود مشاهده کنید. در ادامه خطراتی که میتواند در دوران بلوغ فرزند شما را تهدید کند را شرح میدهیم.
- ممکن است در این دوران به فرزند شما سیگار، مواد مخدر، یا مشروبات الکی پیشنهاد شود و اگر شما به فرزند خود نه گفتن را نیاموخته باشید، امکان دارد دچار مشکلاتی شود.
- نوجوانان در صورت بلوغ زودرس امکان دارد دچار مشکلاتی مثل اضطراب و افسردگی، اختلالات خوردن، اختلال سلوک (رفتارهای جدی ضد اجتماعی)، اختلال نقص توجه، بیش فعالی(ADHD) و … شوند.
- در دوران بلوغ امکان دارد به دلیل افزایش استقلال از پدر و مادر، میتواند منجر به درگیریهایی در خانه ایجاد کند.
- حس کنجکاویهای اولیه جنسی خطرات دوران بلوغ را بیشتر میکند و میتواند منجر به استثمار جنسی شود.
- طبق آخرین آمار نوجوانان در این دوران (دختران 32 درصد و پسران 11 درصد) خودآزاری را تجربه میکنند.
برای دریافت مشاوره در رابطه با تربیت فرزندان در دوران بلوغ روی دکمه زیر کلیک کنید.
10 رفتار درست برای تربیت فرزندان در دوران بلوغ
والدین ممکن است در تربیت فرزندان خود در دوران بلوغ با چالشهایی مواجه شوند. اما اگر این 10 راهکار را در نظر داشته باشند، تا حد زیادی میتواند به تربیت درست و اصولی فرزندشان کمک کند.
1. مقایسه نکردن
هیچگاه فرزند خود را با هم سن و سالانش یا خواهر و برادرش مقایسه نکنید. چراکه این کار رفتار فرزندتان را سرکوب میکند و از رشد و پیشرفت فرزند شما جلوگیری میکند.
2. آموزش مسئولیت پذیری
بهتر است فرزند شما در سنین 3 تا 5 سالگی قبول مسئولیت رفتار خود را آموخته باشد. در این حالت در دوران بلوغ و نوجوانی مسئولیت رفتارهایش را میپذیرد و در شرایط مختلف از رفتار بهتری را خواهد داشت.
3. صمیمی بودن
قطعا صمیمی بودن با فرزند در این دوران بسیار برای والدین کمک کننده خواهد بود. زیرا نوجوان با دیدن صمیمت رفتار بهتری را با والدین خود انجام میدهد.
4. سرکوب نکردن فرزند
در تربیت فرزندان در دوران بلوغ، سرکوب نکردن، تحقیر و توهین نکردن باعث میشود تا فرزند شما در رفتارهای جدید به دلیل سرکوب نشدن پس از تجربهای کوتاه از آن دوری کند.
5. توجه به حریم شخصی فرزندان
نوجوان در سنین بلوغ باید یک حریم شخصی برای خود در خانواده داشته باشد. این حریم میتواند با کارهایی مثل در زدن قبل از ورود به اتاق فرزند، نگرفتن وسایل شخصی او، چک نکردن گوشی فرزند، نخواندن دفترچه خاطرات او و … حفظ شود.
6. مراقبت محسوس نوجوان
کنترل گری بیش از حد نوجوان اصلا توصیه نمیشود. اما میتوانید از راه دور طوری که نوجوان فکر نکند مستعد رفتار اشتباه است، از او مراقبت کنید.
مقاله پیشنهادی: اشتباهات رایج والدین در تربیت فرزندان |
7. دادن فرصت تجربه
نوجوان اگر اتفاقات هیجان انگیز زندگی را مثل، چتربازی، پیست اتومبیل رانی، بانجی جامپینگ، موتورسواری و مواردی از این دست را تجربه کند، به دنبال تخلیه هیجانات کاذب نمیرود. اگر این اتفاقات را به همراه پدر و مادر خود تجربه کند، به احتمال فراوان در آینده دوستانی سالم خواهد داشت.
8. دوری از پرخاشگری
نوجوان در سنین بلوغ، احساس غرور دارد و اگر در مسائل مختلف با پرخاشگری با وی رفتار شود، باعث شکسته شدن غرور او میشود. در نتیجه ممکن است شما به تعداد دفعات زیاد، تنش را با فرزندتان تجربه کنید.
9. تشویق به جای تنبیه
شما با تنبیه کردن، فرزند خود را سرکوب میکنید و احساساتش را فروکش میکنید. اما با تشویق کردن فرزند خود شما حس اعتماد به نفس زیادی در وی ایجاد میکنید.
10. آموزش مسائل جنسی
بی توجهی به آموزش مسائل جنسی به نوجوان به میتواند در آینده برای فرزند شما مشکل ساز باشد. به دلیل دسترسی کامل نوجوان به اینترنت و فضای مجازی، میتواند به این مسائل دست پیدا کند. پس چه بهتر که شما به عنوان والدین مسائل جنسی را به نوجوان خود به روش صحیح و اصولی آموزش دهید.
- مشاوره خانواده
22 دقیقه رایگان مهمان ما باشید!
برای مشاوره رایگان خانواده فرم زیر را تکمیل نمایید تا از خدمات مشاوره رایگان ساپتک ایرانیان بهرهمند شوید.
نتیجه گیری
در این مقاله به معرفی بلوغ، نشانههای آن و اینکه آیا بلوغ میتواند خطرناک باشد یا خیر صحبت شد. همچنین به شما 10 راهکار پیشنهاد کردیم تا بتوانید هر چه بهتر در تربیت فرزند در دروان بلوغ عمل کنید. امیدواریم با استفاده از این مقاله بتوانید تربیت صحیحتری در فرزندان خود داشته باشید.
دانلود PDF مقاله |