پرخاشگری در دوران بلوغ یکی از مشکلاتی است که برای بسیاری از نوجوانان اتفاق میافتد. در این دوره از زندگی، با توجه به رخ دادن تغییرات فیزیکی، شناختی و اجتماعی بسیاری در بدن و رفتار نوجوان، طبیعی است که باعث ایجاد تنشها و نارضایتیها در فرد شود. افرادی که با این مشکل مواجه هستند ممکن است به دلیل احساس نیاز به تأیید و توجه به رفتارهای پرخاشگرانه روی بیاورند تا بتوانند توجه دیگران را به خود جلب کنند.
پرخاشگری چیست؟
پرخاشگری یک رفتار است که معمولا فرد با نشان دادن خشونت و خشم انجام میشود. این رفتار معمولا وقتی فرد در کار یا خواستهای ناکام میماند، انجام میشود. این رفتار ممکن است توسط هر فردی و بنا به دلایل مختلفی رخ دهد.
پرخاشگری در دوران بلوغ
این رفتار در سنین بلوغ و نوجوانی تا حدی طبیعی میباشد. زیرا آنها در این دوران تغییرات فیزیکی، جسمی و عاطفی را تجربه میکنند. آنها در این دوران به دنبال نقش خود در خانواده و جامعه میگردند و اگر به نتیجه مطلوب نرسند، احساس پرخاشگری را نمایان میکنند. از ظرفی ممکن است ضربه روحی ، نداشتن اعتماد به نفس و … میتواند نوجوان را مضطرب کند.
بنابراین والدین باید در این دوران بسیار آگاه باشند و رفتار فرزند نوجوان خود را تحت نظر داشته باشند و در صورت نیاز از طریق جلسات مشاوره، دارودرمانی و دیگر درمانهای سالم، اقدام به درمان این رفتار آنها کنید.
دلایل پرخاشگری نوجوانان با والدین
همانطور که بالاتر گفتیم، پرخاشگری در دوران بلوغ (نوجوانی) میتواند از عوامل مختلفی نشات گیرد. اما در ادامه به بررسی عوامل مهمی که باعث این رفتار میشود، میپردازیم.
- اختلالات روانی
ممکن است بعضی نوجوانان از اختلالاتی همچون افسردگی، اختلال دو قطبی، هراس اجتماعی، اسکیزوفرنی و … رنج ببرند و به همین دلیل ممکن است دچار پرخاشگری شوند.
- ضربه روحی
مرگ یا بیماری عزیزان، طلاق والدین و آزار و اذیت نوجوان از طرف خانواده، عواملی هستند که باعث بروز استرس میشود و در نتیجه نوجوان پرخاشگری میکند.
- سوء استفاده جنسی
یکی دیگر ازدلایل پرخاشگری، مورد سوء استفاده جسمی یا جنسی قرار گرفتن است که در نوجوان حس شرمندگی و خشم ایجاد میکند. معمولا نوجوانان در مورد این مسائل با کسی صحبت نمیکنند و همین مسئله باعث بروز خشم در آنها میشود.
- اختلالات بیش فعالی (ADHD)
نوجوانان مبتلا به اختلال ADHD دارای مشکلات اجتماعی و عاطفی هستند و همین امر باعث ایجاد پرخاشگری در آنها میشود.
- استفاده از الکل و مواد مخدر
بسیاری از نوجوانان در این دوران الکل و مواد مخدر را امتحان میکنند و این کار باعث احتمال افزایش پرخاشگری افزایش میدهد.
- نداشتن عزت نفس
برخی از نوجوانان عزت نفس پایینی دارند و سعی دارند در بین هم سالان خود آن را با پرخاشگری بپوشانند.
- حساسیت غذایی
حساسیت غذایی یک علت دیگر است که در برخی از نوجوانان منجر به برخی از مسائل مثل، پرخاشگری، تحریک پذیری، اضطراب، بیش فعالی و … میشود.
- فشار هم سن و سالان
اکثر نوجوانان در این دوران مشتاق عضویت در گروهی از هم سالان خود هستند و اگر در گروهی عضو نشوند، سبب ایجاد درد روحی و عصبانیت میشود که خود عاملی برای پرخاشگری است.
درمان پرخاشگری در نوجوانان
نوجوانان در دوران بلوغ به علت داشتن احساس غرور و یا عوامل مختلف دیگر، ممکن است گاهی اوقات پرخاشگری در رفتارشان دیده شود. در ادامه به شما 5 راهکار برای مقابله با پرخاشگری در دوران بلوغ را معرفی میکنیم.
1.آموزش مهارتهای ارتباطی: یکی از مهمترین راهکارها برای کاهش پرخاشگری آموزش مهارتهای ارتباطی به نوجوانان است. با یادگیری روشهای صحیح برقراری ارتباط نوجوانان میتوانند به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنند و به راحتی از رفتارهای پرخاشگرانه دوری کنند.
2.تشویق به فعالیتهای مفید: فعالیتهای مفید مانند ورزش، هنر، موسیقی و … میتواند به نوجوانان کمک کند تا از احساسات منفی خود رهایی پیدا کنند و در عین حال از ایجاد رفتارهای پرخاشگرانه جلوگیری کنند.
3.ارائه پشتیبانی: نوجوانان به دنبال تأیید و توجه هستند. شما به عنوان والدین یا مربیان میتوانید با ارائه پشتیبانی و تأیید از این نوجوانان، اطمینان حاصل کنید که نیازهایشان برآورده شده است و نیازی به رویارویی با دیگران با رفتارهای پرخاشگرانه ندارند.
4.ارائه راهکار برای مشکل: برای کاهش پرخاشگری میتوان از ارائه راهکارها نیز استفاده کرد. به عنوان مثال اگر نوجوانی به دلیل احساس تحقیر شدن یا توهین به رفتارهای پرخاشگرانه روی میآورد میتوان با او صحبت کرد و به او نشان داد که رفتار پرخاشگرانه او مشکلی را حل نمیکند و به جای آن ممکن است باعث بروز مشکلات بیشتر شود. در این صورت میتوانید به او راهکارهای مشکل مانند مذاکره، همکاری و همفکری را آموزش دهید که باعث حل مشکلات به طور موثرتر و بدون نیاز به رفتار پرخاشگرانه شود.
5.مشاوره: در مواردی که پرخاشگری نوجوان به گونهای شدید و مزمن باشد، میتوان به مشاوره خانواده روی آورد. این روش به دلیل داشتن مشاورهدهندگان مجرب و متخصص در این زمینه میتواند به نوجوان کمک کند تا با مشکلاتش بهتر مقابله کنند و رفتارهای پرخاشگرانه را کاهش دهد.
برای دریافت مشاوره درباره پرخاشگری در دوران بلوغ فرزندتان، روی دکمه زیر کلیک کنید.
نحوه رفتار والدین در دوران بلوغ با فرزندان
همان طور که قبلاً گفته شد در دوران بلوغ نوجوانان در حال تجربه تغییرات شدیدی در بدن و شخصیت خود هستند و طبیعی است که در این دوران حساستر بوده و واکنشهای غیرمعمول نیز داشته باشند.چند نکته مهم برای رفتار صحیح والدین با فرزندان در دوران بلوغ در بخش زیر آورده شده است:
- برای برقراری ارتباط با فرزندانتان باید به آنها گوش کنید. یعنی به مشکلات و احساساتشان توجه کنید و احساسات آنها را جدی بگیرید. برای این کار باید به آنها زمان و فضای کافی اختصاص داده و به آنها اطمینان دهید که برای شما مهم هستند و شما همیشه پشتیبان آنها خواهید بود.
- از بیان عشق و احترام به فرزندان خود هیچ وقت منصرف نشوید. به آنها نشان دهید که دوستِشان دارید و به آنها احترام میگذارید. این کار میتواند باعث بهبود روابط خانوادگی و افزایش اعتمادبه نفس فرزندان شود.
- در ارائه راهنماییها و پشتیبانی باید به فرزندانتان فضایی محافظهکارانه اما باز و آزاد دهید تا بتوانند خودشان تصمیمگیری کنند. به آنها اعتماد کنید و به آنها فرصت دهید که به تجربیات خودشان اعتماد کنند. اگر احساس میکنید که فرزندتان در مسیری خطرناک قرار دارد باید با او صحبت کرده و به او توضیح دهید که چه خطراتی در انتظارش است. والدین با کمک گرفتن از مشاور می توانند فرزند خود را در زمینه تحصیلات، روابط اجتماعی، مسائل جنسی و استفاده از تکنولوژی به بهترین نحو راهنمایی کنند.
- از ابراز خشم و عصبانیت در برابر فرزندانتان خودداری کنید. به جای این کار میتوانید با آنها صحبت کنید به آنها توضیح دهید که چرا از رفتار آنها ناراضی هستید و به آنها بگویید که چه باید در آینده انجام دهند.
- از استفاده از فحش و ناسزا در برابر فرزندانتان خودداری کنید. این رفتار میتواند به سلامت روانی فرزندانتان آسیب برساند و باعث کاهش اعتماد آنها به خود و به شما شود. به جای آن با آنها برای حل مشکل صحبت کنید و به آنها توضیح دهید که چطور میتوانند بهترین راهحل برای مشکلشان را پیدا کنند.
- از ارائه تحلیلهای عمومی درباره فرزندانتان خودداری کنید. به جای این کار تلاش کنید که با فرزندانتان به صورت مستقیم و با احترام صحبت کنید و به آنها بگویید که چه انتظاراتی از آنها دارید و چه باید انجام دهند تا به این انتظارات برسند.
- از محدود کردن فرزندانتان و نپذیرفتن دوستانشان خودداری کنید. به جای این کار به آنها اجازه دهید که روابط اجتماعی خود را توسعه دهند و با دوستان خود در ارتباط باشند. البته باید به این نکته توجه داشت که فرزندانتان را در مورد خطراتی که ممکن است در ارتباط با روابط اجتماعیشان به وجود بیاید آگاه سازید و به آنها توضیح دهید که چگونه با این خطرات روبرو شوند.
مقاله پیشنهادی: 10 راهکار تربیت فرزندان در دوران بلوغ |
در دوران بلوغ فرزندم چگونه با او در مورد مسائل گفتگو کنم؟
با توجه به سن فرزندتان میتوانید برای ایجاد فضای آرام و بدون فشار برای گفتگو اقدام کنید. اگر نمیدانید چه نکاتی را باید مدنظر داشته باشید راهکارهای زیر به شما کمک خواهد کرد:
1. انتخاب زمان مناسب
انتخاب زمان مناسب یکی از مهمترین عوامل برای گفتگو با فرزندتان است. برای مثال در صورتی که فرزند شما در حال انجام یک فعالیت یا بازی است بهتر است که برای گفتگو با او صبر کنید و زمان مناسبی را برای گفتگو انتخاب کنید. همچنین بهتر است که در زمانی که فرزند شما خسته یا عصبی است به گفتگو پرداخته نشود.
2. انتخاب محل مناسب
انتخاب محل مناسب برای گفتگو با فرزندتان از جمله عوامل تاثیرگذار در نتیجه کار است. برای مثال میتوانید در اتاقی که فرزند شما دوست دارد با او صحبت کنید و به حرفهایش گوش کنید.
3. استفاده از زبان ساده
استفاده از زبان ساده و قابل درک برای صحبت کردن با فرزندتان میتواند به ایجاد فضای مناسب کمک کند. سعی کنید که از واژگان سخت و پیچیده استفاده نکنید و به زبانی ساده و قابل درک با فرزندتان صحبت کنید.
4. استفاده از بازی و سرگرمی
استفاده از بازی و سرگرمی در بسیاری از موارد به شدت تاثیرگذار است. به عنوان مثال میتوانید با فرزندتان یک بازی کارتی، شطرنج یا بازیهای دیگر انجام دهید و در حین بازی با او در مورد نیازهایش صحبت کنید.
5. توجه به نیازهای فرزندتان
اگر فرزند شما تنهایی را دوست دارد برای گفتگو با او پیشنهاد دهید که به تنهایی با هم صحبت کنید. همچنین اگر فرزند شما به محیط بیرونی علاقه دارد میتوانید برای گفتگو با او به محیط بیرونی بروید و در آنجا با او صحبت کنید.
- مشاوره خانواده
22 دقیقه رایگان مهمان ما باشید!
برای مشاوره رایگان خانواده فرم زیر را تکمیل نمایید تا از خدمات مشاوره رایگان مرکز مشاوره صدای آرامش ساپتک بهرهمند شوید.
نتیجه گیری
سن بلوغ برای تمام فرزندان، سن پر چالشی است. به نوعی فرزندان وارد یک دنیای جدید میشوند. این دوران حساس، رفتار خاصی از والدین را میطلبد. اگر در این دوران دچار چالش با فرزندان خود شدهاید جای نگرانی نیست؛ شما با راهنماییهای یک مشاور میتوانید به راحتی این دوران را پشت سر بگذارید و تجربه خوشایندی برای خودتان و فرزندانتان ایجاد کنید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
دانلود PDF مقاله |