اگر شما هم در موقعیتهای اجتماعی دچار استرس شدید میشوید، تا جایی که ممکن است از حضور در موقعیتهای اجتماعی پرهیز کنید و همچنین مواردی مثل شرمساری، افسردگی و… را در خود احساس میکنید، این مقاله برای شماست و شاید خواندن این مقاله تلنگری برای شما باشد تا یکبار برای همیشه به فکر درمان اضطراب اجتماعی باشید.
اضطراب اجتماعی چیست؟
اختلال اضطراب اجتماعی یا (SAD) نوعی اضطراب است که با ترس و استرس شدید در موقعیتهای اجتماعی شناخته میشود و حداقل بخشی از فعالیتهای روزمره شخص را مختل میکند.اضطراب اجتماعی یک اختلال بسیار ناتوانکننده است که میتواند بسیاری از جنبههای زندگی فرد را مختل کند.
بعضی از مبتلایان ممکن است هفتهها از خانه خارج نشوند یا از بسیاری موقعیتهای اجتماعی مانند موقعیتهای شغلی و تحصیلی خود صرف نظر کنند. اضطراب اجتماعی یکی از انواع اضطراب است که فرد در رویارویی با موقعیتهای اجتماعی مختلف مانند ارتباط با دیگران، شرکت در رویدادها، صحبت در جمع و … تجربه میکند. در این شرایط، فرد ممکن است احساس ناامنی، خجالت،.ترس و نگرانی کند

دلایل اضطراب اجتماعی چیست؟
تا به الان دلایلی مانند ژنتیک و عوامل محیطی از جمله مهم ترین علتهای ابتلاء به اضطراب اجتماعی میباشد. محیطی که در عین بزرگ شدن و رشد کردن شما را تحت تاثیر قرار میدهد و عوامل وراثت که تا حدود 30 الی 40 درصد در بروز این اختلال تاثیرگذار است. عوامل محیطی گاها در ایجاد یا تشدید اضطراب اجتماعی میتواند تاثیرگذار باشد مانند سوء استفادههای عاطفی یا جسمانی، والدین کنترلگر یا سرزنش کننده، نبود حس امنیت در خانواده، مدرسه یا محیط کار و… .
نشانهها و علائم اختلال اضطراب اجتماعی چیست؟
اختلال اضطراب اجتماعی دارای نشانههای بسیاری است که فرد باید از این نشانهها آگاهی کامل داشته باشد تا در صورت داشتن این علائم هرچه زودتر به فکر درمان این اختلال باشد. نشانههای اضطراب اجتماعی میتواند شامل علائم جسمانی متعددی باشد که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- نداشتن عزت نفس و اعتماد به نفس
- احساس سرما یا یخ زدگی دستها
- مشکل در برقراری تماس چشمها
- داشتن افکار منفی در مورد خود
- خودکشی یا اقدام به آن
- دشواری در صحبت کردن
- مصرف مواد مخدر و الکل
- اختلال در روابط عاطفی
- لرزیدن یا رعشه گرفتن

اگر شماهم دارای نشانههای بالا هستید میتوانید با مراجعه به یک مشاور متخصص به راحتی این وضعیت را تغییر دهید.
تشخیص اختلال اضطراب اجتماعی میتواند از روی رفتار افراد نیز صورت گیرد. این رفتارها شامل موارد زیر است:
- ترس شدید از قرار گرفتن در موقعیتهایی که افراد ناشناس در آن قرار دارند
- ترس از آنکه دیگران متوجه اضطراب یا رفتار عجیب فرد شوند
- نگرانی درباره خجالتزده شدن یا تحقیر شدن
- ترس از قرار گرفتن در مرکز توجه
- ترس از قضاوت شدن
- شرکت در مهمانیها یا مجالس اجتماعی
- ارتباط با افراد نا آشنا یا غریبهها
- رفتن به محل کار یا مدرسه
- شروع مکالمه
- مشاوره خانواده
22 دقیقه رایگان مهمان ما باشید!
برای مشاوره رایگان خانواده فرم زیر را تکمیل نمایید تا از خدمات مشاوره رایگان ساپتک ایرانیان بهرهمند شوید.
اضطراب اجتماعی در کودکان و نوجوانان
همانطور که تا اینجای مقاله متوجه شدیم، اضطراب اجتماعی یک اختلال شایع است و اگر جلوی این اختلال در سنین پایین گرفته نشود ممکن است تا بزرگسالی درون فرد باقی بماند. پس ابتدا علائم اضطراب اجتماعی را درکودکان و نوجوانان بررسی میکنیم که بسیاری از معلمها و والدین نسبت به این نشانهها آگاهی ندارند.
علائم هراس اجتماعی کودکان در سنین مختلف
در این بخش علائم هراس اجتماعی یا اضطراب اجتماعی کودکان را در سنین مختلف معرفی میکنیم.
کودکان قبل مدرسه
- ترس از اتفاقات جدید
- نق زدن و گریه کردن
- ناتوانی در صحبت کردن
- چسبیدن به پدر و مادر
کودکان هنگام مدرسه
- ترس از بلند صحبت کردن در کلاس
- ترس از صحبت کردن با هم سن و سالان خود
- هراس از حرف زدن با بزرگسالان
- پنهان شدن از مهمان
- نگرانی بابت قضاوت شدن توسط دیگران
- هراس از سفارش دادن غذا در رستوران
- هراس بابت شرکت کردن در مهانی یا جشن تولد
- نگرانی بات شرکت کردن در فعالیتهای فوق برنامه مدرسه
- هراس از جواب دادن به سوالات در کلاس
کودکانی که دچار هراس اجتماعی میباشند نسبت به بزرگسالان، علائم جسمی مانند حالت تهوع، سردردهای شدید، و دل درد را بیشتر تجربه میکنند.
نوجوانان
- آرام و ساکت است.
- اکثرا دچار تردید است.
- منفعل است.
- از قضاوت دیگران هراس دارد.
- اهل معاشرت نیست و تنهایی را دوست دارد.
- اکثرا سرش پایین است.
- نگران تحقیر و خجالت زده شدن است.
- مدام با موی خود بازی میکند (پیچ و تاب دادن موها)
- دوستان کمی دارد.
- در مدرسه داوطلب نمیشود.
- تنها بودن در مدرسه
- همیشه پایش را تکان میدهد.
- هیچ وقت شروع کننده مکالمه نیست.
- صدایی آرام و لرزانی دارد.
- در مدرسه عملکرد خوبی ندارد.
- همیشه ترس از صحبت کردن با معلم دارد.
- معمولا در مورد خودش حرفی نمیزند.
- تماس تلفنی او را ناراحت میکند.
- امتناع از بیرون رفتن با دوستان در خارج از مدرسه
- اکثرا دست به سینه میباشد.
اگر فرزند شما دارای نشانههای بالاست بهتر است زودتر به فکر درمان اضطراب اجتماعی او باشید. زیرا ممکن است در بزرگسالی به فرزند شما آسیبها جدیتری وارد شود.
تفاوت میان انواع اضطراب اجتماعی
هراس اجتماعی میتواند به صورت فراگیر یا خاص باشد، و این بستگی دارد به اینکه آیا اضطراب در هر موقعیت اجتماعی روی میدهد یا اینکه با موقعیت خاصی ارتباط دارد. افراد مبتلا به این نوع هراس احتماعی فراگیر نه تنها از موقعیتهایی که باید کاری انجام دهند یا مورد مشاهده قرار بگیرند، بلکه از کلیه تعاملها با دیگران میترسند. افراد مبتلا به نوع خاصی از اختلال اجتماعی فقط در موقعیتهای به خصوصی، مانند سخنرانی دچار ترس میشوند. در اضطراب اجتماعی فراگیر، نوعی نگرانی شدید، مزمن و پایداری دیده میشودکه فرد از قضاوت دیگران در مورد ظاهر و رفتارش، خجالت کشیدن و تحقیر شدن در حضور دیگران رنج میبرد.

در هر دو نوع شکل این اضطراب، عملکرد شغلی و اجتماعی فرد توسط این اختلال صدمه میبیند. به عنوان مثال، افرادی که استعداد موسیقی دارند، به علت استرس زیاد، که اضطراب اجتماعی آنها ایجاد میکند، از رفتن به سمت این حرفه اجتناب میکنند، با این حال نوع فراگیر اختلال اجتماعی محدودیتهای زیادی ایجاد میکند، به طوری که افراد مبتلا به آن، از مشاغلی که به تعامل اجتماعی نیاز دارند، دوری میجویند. آنها برای لذت بردن از انواع روابط اجتماعی و نقشهای اجتماعی هم توانایی محدودی دارند. افراد مبتلا به نوع حاد اختلال اجتماعی، به احتمال بیشتری اختلالهای هم زیست دارند. مخصوصاً افسردگی، سوء مصرف الکل، تفکر و اقدامات خودکشی گرا.
اختلال اضطراب اجتماعی چه تاثیراتی در زندگی افراد دارد؟
1.کاهش کیفیت زندگی: هراس اجتماعی میتواند باعث کاهش کیفیت زندگی فرد شود و باعث شود که فرد بسیاری از فعالیتهای اجتماعی را کنار بگذارد.
۲. اختلال در روابط اجتماعی: این اختلال ممکن است باعث شود که فرد با دیگران ارتباط برقرار نکند یا روابط اجتماعی ناموفقی داشته باشد.
۳. افزایش خطر افسردگی و اضطراب: افرادی که دچار اضطراب اجتماعی هستند، ممکن است دچار افسردگی و اضطراب شوند.
۴. کاهش عملکرد تحصیلی و شغلی: همچنین ممکن است باعث شود فرد بسیاری از موقعیتهای تحصیلی و شغلی خوب را از دست بدهد.
5.افزایش خطر بروز اعتیاد: برخی افراد ممکن است به دلیل اختلال اجتماعی، به مصرف مواد مخدر و الکل روی بیاورند تا از علائم اضطراب خود دور بمانند.
برای جلوگیری از این آثار منفی در زندگی میتوانید همین حالا برای مشاوره خانواده اقدام کنید.
اختلال اضطراب اجتماعی چقدر شایع است؟
اختلال اضطراب اجتماعی یکی از انواع اختلالات روانی شایع است که طبق آمارها حدود 5 الی 10 درصد جمعیت دنیا به آن مبتلا میباشند. این اختلال بیشتر در جوامع شهری رایج است و در زنان بیشتر از مردان دیده میشود. ممکن است برخی افراد به این اختلال مبتلا باشند اما به دلایل مختلفی مثل باور نداشتن این اختلال و یا آگاهی نداشتن از درمان اضطراب اجتماعی به روانشناس مراجعه نمیکنند و به مرور در زندگی آسیب میبینند.
عوارض احتمالی اختلال اجتماعی (هراس اجتماعی)
اگر فرد دچار اختلال اجتماعی باشد و به موقع درمان خود را شروع نکند، ممکن است عوارضی را در زندگی خود تجربه کند. این عوارض شامل:
- گوشهگیری و نداشتن روابط اجتماعی خوب
- عزت نفس کم و نداشتن اعتماد به نفس
- نداشتن پیشرفت در کار و یا تحصیل
- داشتن افکار منفی در مورد خود
- حساسیت زیاد نسبت به انتقاد
- مصرف مواد مخدر و الکل
- اختلال در روابط عاطفی
- نداشتن اعتماد به نفس
- خودکشی یا اقدام به آن
تست اضطراب اجتماعی
برای تشخیص اضطراب اجتماعی نیز میتوان از تست اضطراب اجتماعی SAIN کمک گرفت. برای انجام این تست سایتهای زیادی وجود دارند که شما میتوانید با مراجعه به آنها این تست را انجام دهید و از روی نتیجه تست خواهید فهمید که آیا شما اضطراب اجتماعی دارید یا خیر. اما بهتر است برای تشخیص دقیقتر به یک رواشناس مراجعه کنید تا اگر شما دچار اضطراب اجتماعی هستید روند درمان شما نیز زودتر شروع شود.
اضطراب اجتماعی از چه زمانی شروع میشود؟
این اضطراب ممکن است در هر سنی شروع شود، اما معمولاً در دوران نوجوانی یا شروع دوره جوانی بسیار رایج است. در این دوران، نوجوانان با تغییرات فیزیکی، شخصیتی و اجتماعی مواجه میشوند که ممکن است باعث افزایش اضطراب اجتماعی آنها شود. به علاوه، در این دوران، نوجوانان به دنبال پذیرش و تأیید همسالان خود هستند و این میتواند باعث افزایش اضطراب اجتماعی آنها شود. اگر این اختلال در این سن در نوجوانان درمان نشود، میتواند در دراز مدت زمینه ساز پرخاشگری در دوران بلوغ باشد.
درمان اضطراب اجتماعی
درمان اضطراب اجتماعی مانند بقیه اختلالات روانی میتواند به راحتی قابل درمان باشد؛ البته به شرطی که به موقع به سراغ درمان آن بروید. برای درمان این اختلال معمولا اولین گزینه استفاده از جلسات مشاوره است. اما اگر مسئله شما حاد باشد روانشناس شما را به یک روانکاو معرفی میکند تا علاوه بر جلسات مشاوره، برای شما دارو نیز تجویز کند.
روشهای درمان اختلال فوبیا (اضطراب) اجتماعی
درمان اضطراب اجتماعی یا فوبیا معمولاً شامل یک ترکیب از مشاوره روانشناختی، درمان دارویی و تغییرات در رفتار و شیوه زندگی است. در ادامه به برخی از روشهای درمان این نوع اختلال اشاره میکنیم:
1.مشاوره روانشناختی: مشاوره روانشناختی ممکن است به شما کمک کند تا بر روی مشکلاتی که باعث بروز اضطراب اجتماعی میشوند، تمرکز کنید و راهحلهایی برای مدیریت آنها پیدا کنید.
2. درمان دارویی: در برخی موارد، داروهای ضد اضطراب و آرامبخشها میتوانند به شما کمک کنند تا از علائم اضطراب اجتماعی خود رهایی پیدا کنید. با این حال، استفاده از داروها باید تحت نظارت پزشک باشد.
3. تکنیکهای مدیریت استرس: تکنیکهای مدیریت استرس مانند تمرینات تنفسی، مدیتیشن و یوگا میتوانند به شما کمک کنند تا احساس آرامش و رضایت بیشتری داشته باشید و بهتر با اضطراب اجتماعی خود مقابله کنید.

نقش مشاور در درمان اضطراب اجتماعی چیست؟
یکی از نکات کلیدی در درمان اضطراب اجتماعی استفاده از یک مشاور متخصص در این زمینه میباشد. چرا که درمانهای روانشناختی و تکنیکهای درمانی برای این اختلال به دست یک مشاور متخصص انجام میشود. یکی از گزینههایی که میتواند به شما در تسریع روند تشخیص و درمان اضطراب اجتماعی کمک کند، استفاده از یک مشاوره خانواده است که به سرعت بهترین گزینه متناسب با شرایط شما برای درمان را به شما پیشنهاد خواهد داد.
- مشاوره خانواده
22 دقیقه رایگان مهمان ما باشید!
برای مشاوره رایگان خانواده فرم زیر را تکمیل نمایید تا از خدمات مشاوره رایگان ساپتک ایرانیان بهرهمند شوید.
نتیجه گیری
در این مقاله تلاش کردهایم تا همه چیز درباره اضطراب اجتماعی را با شما درمیان بگذاریم. هیچ زمان برای درمان این اختلال دیر نیست؛ با شروع روند درمان اضطراب اجتماعی با استفاده از راهکارهایی که به شما معرفی کردیم میتوانید تغییر جدیدی در زندگی خود ایجاد کرده و بیش از پیش معنای آرامش را درک کنید. شما میتوانید پیشنهادات و تجربههای خود را در زمینه اضطراب اجتماعی با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.
1 دیدگاه در “نشانهها و راههای درمان اضطراب اجتماعی”
قطعا تراپیست خیلی میتونه کمک کننده باشه مخصوصا که همه ما درصد کم و زیادی از استرس روداریم هرروز تجربه می کنیم