شاید تا به امروز کلمه طلاق عاطفی را شنیدهاید و یا حتی ممکن است خود شما آن را تجربه کرده باشید. هنگامی که زوجین در زیر یک سقف زندگی میکنند اما هیچ احساس و عاطفهای بین آنها وجود ندارد و همچنین به طور رسمی از یکدیگر جدا نشدهاند، میتوان گفت این زوج دچار طلاق عاطفی شدهاند و باید نگاهی دیگر به رابطه خود داشته باشند.
در ادامه این مقاله قصد داریم تا در مورد جزئیات طلاق عاطفی یا طلاق سفید بیشتر صحبت کرده و همچنین نشانه های طلاق عاطفی و راهکارهایی در جهت جلوگیری از به وجود آمدن طلاق عاطفی را باهم بررسی کنیم.
طلاق عاطفی چیست؟
طلاق عاطفی به موقعیتی گفته میشود که زوجها به دلیل اختلال در روابط عاطفی و بین فردی، بصورت خودآگاه یا ناخودآگاه از یکدیگر فاصله میگیرند. به عبارت دیگر، اغلب خاتمه دادن به رابطه و زندگی مشترک صرفا بر اساس احساسات ناشی از بیتوجهی به یکدیگر و عدم توانایی برقراری رابطه عاطفی سالم و عدم رضایت زناشویی میباشد. نشانههای طلاق عاطفی میتواند شامل موارد بسیاری باشد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
چرا طلاق عاطفی به وجود میآید؟
طلاق عاطفی به دلایل متفاوتی ممکن است رخ دهد. در دنیای امروزی “مرگ خاموش” رابطهها یا همان طلاق عاطفی به شدت در حال افزایش است. در ادامه برخی از دلایل ایجاد طلاق عاطفی را با هم بررسی میکنیم.
نبود ارتباط عاطفی
اصلی ترین علت شکل گیری طلاق عاطفی، عدم وجود ارتباط عاطفی بین دو نفر است و در صورت نبود آن، این موضوع ممکن است باعث بروز اختلافات عاطفی و سردی در رابطه شود و در نهایت به طلاق عاطفی منجر شود. یکی از نشانههای مهم طلاق عاطفی نبود صمیمیت میان زوجین است.
عدم توجه به نیازهای همسر
در صورتی که همسران به نیازهای یکدیگر توجه نکنند، ممکن است این موضوع باعث بروز اختلافات و روابط نامطلوبی بین آنها شود که در نهایت به طلاق عاطفی منجر شود.
نارضایتی جنسی
در صورتی که همسران نسبت به زندگی جنسی خود ناراضی باشند و نیازهای یکدیگر را ارضا نکنند؛ این موضوع درطولانی مدت میتواند منجر به ایجاد سردی عاطفی شود.
ازدواج های اجباری
خانوادهها بنا بر اعتقادات و باورهای خاص خود، گاهی اوقات دختران را مجبور به ازدواجی میکنند که در آن هیچگونه عشق و تعلق خاطری وجود ندارد و چه بسا دختر و پسر هیچ میل و ارتباطی به یکدیگر ندارند و این خود در آیندهای نه چندان دور میتواند منجر به بروز طلاق عاطفی شود.
عدم توجه به مشکلات و اختلافات بین فردی
زمانی که بحث یا اختلافی بین زوجین به وجود میآید و طرفین برای حل آن زمانی اختصاص نمیدهند؛ این موضوع در دراز مدت میتواند زمینه ایجاد طلاق عاطفی را در هر کدام از زوجین به وجود بیاورد. در حالی که گاهی اوقات در زندگی لازم است که برای حل اختلافات با یکدیگر گفتگو کنیم. در غیر این صورت بسیاری از این اختلافها مانند آتش زیر خاکستر باقی میماند و در مشاجرات بعدی میتواند زمینهساز یک بحث دیگر باشد.
دخالت بیش از حد اطرافیان
گاهی اوقات این مشکل پیش میآید که متأسفانه برخی از اطرافیان در زندگی زناشویی و شخصی زوجها دخالت میکنند. اگرچه ممکن است همیشه این دخالتها از روی تنفر و عدم محبت نباشد! حتی در مواردی دیده شده است که خانواده زوجین (پدر، مادر، برادر یا خواهر) در امور زناشویی دخالت میکنند. این مشکل بیشتر در بین زوجهایی که تازه ازدواج کردهاند رخ میدهد که بهترین راه حل برای این معضل، مدیریت درست رابطه است. برای مدیریت درست رابطه میتوانید از مشاوران باتجربه و دلسوز کمک بگیرید.
اگر در وضعیتی همانند شرایطی که ذکر کردیم قرار دارید، بهترین گزینه برای شما استفاده از راهنمایی های یک مشاور است.
مشکلات مالی
یکی دیگر از مشکلات و دلایل طلاق عاطفی، مشکلات مالی است که با توجه شرایط اقتصادی موجود در کشور متأسفانه باعث شده تا بسیاری از زوجها از آرامش ذهنی برخوردار نباشند. مشکلات مالی بصورت مستقیم و غیرمستقیم در روابط عاطفی تأثیرگذار است.
توجه بیش از حد به فرزندان
توجه به فرزندان در زندگی مشترک از وظایف اصلی پدر و مادر است اما به شرط آنکه به رابطه عاطفی شما لطمهای وارد نکند. در چنین مواردی نیز پیشنهاد میکنیم با مشاور متخصص در این زمینه صحبت کنید زیرا درصورتی که بخواهید این مشکل را حل کنید، ممکن است روحیه فرزندانتان آسیب ببیند و مشکلات دیگری را به همراه داشته باشد.
نشانه های طلاق عاطفی چیست؟
یکی از مهم ترین قسمتهای این مقاله به نشانه های طلاق عاطفی اختصاص دارد که چگونه میتوانیم تشخیص دهیم که آیا رابطه ما دچار مرگ خاموش شده است یا خیر؟! در ادامه به بررسی برخی از این نشانهها میپردازیم.
عدم اختصاص زمان کافی به یکدیگر
یکی از مسائل مهم در یک رابطه این است که دو طرف باید برای یکدیگر زمان کافی اختصاص دهند و این زمان را میتوانند صرف انجام کارهای مشترک کنند؛ اما زمانی که زوجین در یک رابطه بیشتر وقت خود را به تنهایی یا حتی با دیگر دوستان خود میگذرانند و عملا از زمان گذاشتن برای همسر خود اجتناب می کنند، میتواند زنگ خطری برای ایجاد طلاق عاطفی بین زوجین باشد و یکی از نشانه های طلاق عاطفی باشد.
نارضایتی و سردی جنسی
زمانی که دو طرف در یک رابطه عاطفی، تماسهای فیزیکی کمی با یکدیگر داشته باشند و حتی مایل به برقراری رابطه جنسی با یکدیگر نباشند، میتواند یک هشدار برای زوجین باشد که در معرض ابتلا به طلاق عاطفی هستند.
کاهش تلاش برای حل مشکلات
اگر همسران به طور مداوم از راه حل مشکلات پرهیز کرده و به دنبال پاسخهای ساده و سریع باشند، این نیز میتواند یکی از نشانههای طلاق عاطفی باشد.
تمرکز روی نقاط ضعف یکدیگر
اگر هر دو طرف یا یکی از زوجین بر روی نقاط ضعف همسر متمرکز شوند و تمام وجوه مثبت رابطه را نادیده بگیرند، در این حالت اختلافات پررنگ شده و فرد ابتدا به دعوا و تشنج دست میزند و کم کم به سمت بیتفاوتی میرود.
خیانت
اگرچه که خیانت تحت هیچ شرایطی توجیه قابل قبولی ندارد اما هنگامی که این اتفاق توسط یکی از زوجین یا حتی هردوی آنها رخ میدهد میتواند نشان دهنده وجود طلاق عاطفی باشد.
از دیگر نشانه های طلاق عاطفی میتوان به تغییرات در رفتار، افزایش اختلافات، عدم توجه به نیازهای همسر، کاهش تعامل و… اشاره کرد.
- مشاوره خانواده
22 دقیقه رایگان مهمان ما باشید!
برای مشاوره رایگان خانواده فرم زیر را تکمیل نمایید تا از خدمات مشاوره رایگان ساپتک ایرانیان بهرهمند شوید.
تبعات طلاق عاطفی چیست؟
طلاق عاطفی به مرور میتواند هم در روابط زناشویی، روابط جنسی و حتی روابط اجتماعی شما تأثیرات منفی بگذارد. همچنین برخی از این تبعات طلاق عاطفی، موارد زیر را در بر میگیرد:
تأثیرات روانی
طلاق عاطفی میتواند تاثیرات روانی شدیدی بر روی همسران داشته باشد. این تأثیرات شامل افسردگی، اضطراب، استرس، افزایش خطر اعتیاد و خودکشی میشوند.
تأثیرات بر فرزندان
طلاق عاطفی ممکن است تاثیرات شدیدی بر روی روابط و رفتار با فرزندان داشته باشد که شامل کاهش سلامت روانی و جسمی، افزایش خطر اختلالات رفتاری و روانی در فرزندان میشود. همچنین، فرزندان ممکن است با دیدن اینکه والدینشان از هم فاصله گرفتهاند، احساس ناامنی کنند. همچنین توجه کنید که بسیاری از والدین در این شرایط در تربیت فرزندانشان دچار چالش هایی میشوند. اشتباهات والدین در تربیت فرزندان میتواند آسیب های جبران ناپذیری داشته باشد.
تأثیرات بر سلامت جسمی
طلاق عاطفی ممکن است تاثیرات منفی بر روی سلامت جسمی همسران داشته باشد. این شامل افزایش خطر بیماریهای قلبی و بیماریهای جسمی مثل میگرن، حملات پنیک، مشکلات گوارشی و تنفسی و … ناشی از استرس و اضطراب میشود.
تأثیرات بر کارکرد شغلی
طلاق عاطفی ممکن است تأثیرات شدیدی بر روی کارکرد شغلی همسران داشته باشد که شامل کاهش تمرکز، کاهش عملکرد و کاهش رضایت شغلی میشود.
تأثیرات بر روابط آینده
یکی دیگر از تبعات طلاق عاطفی ممکن است با کاهش اعتماد به نفس و از دست دادن اعتماد نسبت به سایر افراد، تاثیرات منفی بر روابط آینده همسران داشته باشد.
تأثیرات اجتماعی
طلاق عاطفی میتواند باعث افزایش خطر انزوا و افزایش خطر اختلال در روابط اجتماعی شود.
تأثیرات مالی
طلاق عاطفی باعث تحمیل هزینههایی از جمله هزینههای قضایی، هزینههای مسکن، هزینههای نگهداری فرزندان و هزینههای تغییر شغل میشود.
برای جلوگیری از ایجاد این تبعات منفی در زندگیتان بهتر است با یک مشاور خانواده متخصص در زمینه مسائل طلاق عاطفی در تماس باشید.
راههای درمان طلاق عاطفی چیست؟
برای اینکه زندگی ایده آل خود را بتوانید با همسرتان بسازید نیازمند این است که مهارتهای زندگی را آموخته و از آن در جهت بهبود روابط خود استفاده کنید. شاید فکر کنید زوجهایی که دچار سردی و مرگ خاموش رابطه شدهاند دیگر امیدی به بازگشت به زندگی ندارند؛ اما اگر زوجین خواهان ادامه زندگی با شرایط بهتر باشند میتوانند با استفاده از راهکارهایی زندگی خود را دوباره از نو بسازند. برای جلوگیری از بروز نشانههای طلاق عاطفی میتوان از راهکارهای زیر استفاده کرد.
گوش دادن بدون قضاوت
سعی کنید با آرامش به صحبت های یکدیگر گوش دهید بدون آن که بخواهید بلافاصله دنبال جواب دادن باشید؛ خواهید دید که وقتی فرد احساس کند که در امنیت میتواند صحبت کند و مورد قضاوت قرار نگیرد، خیلی راحتتر صحبت میکند. کلید حل بسیاری از مشکلات گفت و گوی مسالمت آمیز میباشد.
توجه به خود
گاهی اوقات دلیل فاصله گرفتن همسرتان از شما این است که شما بیش ازحد تمام توجه و حواس خود را معطوف به او کرده اید؛ پس اجازه دهید زمانی همسرتان برای خودش باشد و در این مدت شما روی خودتان تمرکز کنید. میتوانید برای مدیریت استرس و احساساتتان از کلاسهای مدیتیشن و یوگا استفاده کنید، زمانی را در طبیعت بگذرانید، کمی روی فعالیت های مورد علاقهتان کار کنید. در این صورت میبینید که اعتماد به نفس و عزت نفس شما افزایش مییابد
انجام فعالیت های مشترک و مرور خاطرات
از همسرتان بخواهید که زمانی را صرف انجام کاری مشترک کنید که حتی در گذشته باهم انجام میدادید یا مورد علاقه هردوی شماست. این زمان بهترین زمان برای بیان احساسات واقعیتان و همچنین مرور خاطرات مشترک قدیمی هردوی شماست.
مشاوره با یک روانشناس
میتوان گفت یکی از بهترین گزینه ها، مشورت با یک روانشناس است که در این زمینه تجربههای زیادی دارد، با نشانه های طلاق عاطفی آشنایی کامل دارد و میتواند به سرعت متناسب با تیپ شخصیتی شما و همسرتان مناسبترین گزینه برای احیای رابطهتان را به شما پیشنهاد دهد. به طور کلی یک مشاور خانواده حرفهای میتواند در بسیاری از زمینهها از جمله طلاق عاطفی به شما کمک کند.
ساپتک بهترین مشاور را به شما معرفی میکند!
مجموعه ساپتک ایرانیان در زمینه مشاوره زوج درمانی و موارد مربوط به طلاق عاطفی، خدمات مشاوره به صورت آنلاین و حضوری برای شما آماده کرده است. همچنین شما می توانید از طرح مشاوره 22 دقیقه ای رایگان ساپتک ایرانیان در هرکجا که باشید استفاده کنید و در نهایت برای ادامه روند مشاوره خود تصمیم بگیرید. میتوانید مشاوره خود را به صورت آنلاین، حضوری یا تلفنی انجام دهید. برای جلوگیری از بروز نشانههای طلاق عاطفی میتوانید همین حالا اقدام کنید و فرم زیر را تکمیل نمایید تا یک قدم در جهت بهبود رابطه خود بردارید.
- مشاوره خانواده
22 دقیقه رایگان مهمان ما باشید!
برای مشاوره رایگان خانواده فرم زیر را تکمیل نمایید تا از خدمات مشاوره رایگان ساپتک ایرانیان بهرهمند شوید.
بعد از طلاق عاطفی چه باید کرد؟
گاهی اوقات ممکن است علیرغم تمام تلاشهایی که برای دوام و استحکام رابطه عاطفی میکنید، آن رابطه پابرجا نماند و بخاطر عواملی که توضیح دادیم از بین برود. حال بعد از طلاق عاطفی چه باید کرد؟ برخی از توصیههای ما به شما بعد از طلاق عاطفی موارد زیر است:
با خودتان خلوت کنید!
اولین راه چاره شما بعد از طلاق عاطفی این است که با خودتان خلوت کنید، به خودتان برای بازگشت به حالت قبلی روحیه خود زمان بدهید. شما صرفا برای بهبود وضعیت روحیه خود مجبور به شروع یک رابطه عاطفی جدید نیستید و باید به خودتان فرصت دهید.
از مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی دوری کنید!
شاید با خودتان تصور کنید که چون وضعیت روحی-روانی شما نامساعد است، باید برای تسکین خود به مصرف بیرویه مشروبات الکلی و مواد مخدر روی بیاورید. این یک تصور کاملا غلط است و به نوعی با این طرز تفکر شرایط را بدتر میکنید.
با دوستان خود ارتباط بیشتری برقرار کنید
یکی دیگر از راههای تقویت روحیه بعد از طلاق عاطفی، تنها نماندن و ارتباط برقرار کردن با دوستان اجتماعی است. با آنها قرار ملاقات بگذارید، بیشتر از گذشته رفت و آمد کنید و به نوعی حال و هوای خودتان را با دوستان عوض کنید.
خودتان را سرگرم کنید
کارهایی که حس میکنید با انجام دادن آنها سرتان شلوغ میشود و حس خوبی به شما میدهد را در اولویت لیست خود قرار دهید.
به گذشته فکر نکنید!
سعی کنید در گذشته نمانید. تداعی کردن روزها و خاطرات گذشته، فقط وضعیت شما را از آنچه که هستید بدتر میکند. بعنوان مثال اگر عکسها و خاطرات ثبت شده زیادی دارید، سعی کنید آنها را پاک کنید و به زندگی قبل از او ادامه دهید.
و در نهایت، زندگی ادامه دارد و شما قرار نیست تا آخر عمرتان تنها بمانید! قطعا فرصتها و اتفاقات خوبی در آینده در انتظار شماست. کافیست به خودتان کمی زمان بدهید.
نتیجه گیری
امیدواریم این مقاله برای شما سودمند بوده باشد و توانسته باشیم اطلاعات مفیدی در جهت بهبود رابطهتان به شما ارائه کرده باشیم. هدف از این مقاله این بود که شما با نشانههای طلاق عاطفی و راهکارهای مقابله با آن آشنا شوید. هرکجا که زنگ خطری برای رابطهتان احساس کردید، کافیست لحظهای درنگ کنید و از راهنماییهای مشاوره استفاده کنید. طلاق چه از نوع رسمی چه عاطفی باشد همیشه آخرین گزینه است و باید برای احیای رابطهتان هرکاری که از دستتان برمیآید انجام دهید. تیم مشاوره ساپتک در این مسیر کنار شما خواهد بود.
دانلود PDF مقاله |