بسیاری از ما این حس را تجربه کردهایم. زمانی که عزیزی را از دست میدهیم احساس میکنیم دیگر نمیتوانیم به زندگی روزمره خود ادامه دهیم و حتی انجام کارهای عادی برایمان سخت و غیرقابل تحمل میشود. بسیاری از افراد فکر میکنند حتی دیگر نمیتوانند به زندگی ادامه دهند. در این مقاله در مورد اینکه ” چگونه با مرگ عزیزان کنار بیاییم؟ ” صحبت خواهیم کرد.
سوگ به چه معنی است؟
سوگ پاسخ و عکسالعملی است به از دست دادن فرد یا چیزی که متعلق به یک گروه خاص است. عوارض سوگ ممکن است شامل از دست دادن تمرکز یا مشکلات جسمی باشد که با ابعاد عاطفی، رفتاری و اجتماعی همراه است. سوگ یکی از عوامل ایجاد غم نیز میباشد. گریه از بخشهای طبیعی سوگ است که نتیجه تحریک عواطف است که اگر بیش از اندازه باشد موجب مشکلات جسمی و روحی میشود.
18 نشانه و علائم افسردگی سوگ
اختلال سوگ در دسته اختلالات افسردگی قرار میگیرد. علائم افسردگی سوگ در فردی که به تازگی سوگوار شده است شامل موارد زیر است:
- بیقراری
- بی خوابی
- کاهش وزن
- احساس تنهایی
- درد روانی شدید
- نپذیرفتن مرگ او
- بیحسی و کرختی
- کاهش میل جنسی
- بیاعتمادی به دیگران
- احساس پوچی و ملال
- اختلال در توجه و حافظه
- از دست دادن میل به زندگی
- خشم و نفرت ناشی از فقدان
- مقصر دانستن خودش در مرگ عزیزان خود
- نشخوار فکری شدید نسبت به فرد متوفی
- تمایل به مرگ برای پیوستن به عزیز از دست رفته
- سردرگمی در مورد هویت شخصی و بیعلاقگی به آینده
- دوری از عواملی که او را به یاد عزیز ازدسترفته میاندازد.
مرگ عزیزان در همه حال میتواند در همه حال به شدت به ما آسیب بزند. البته این امری طبیعی و داشتن این علائم کاملا طبیعی و قابل پیشبینی است زیرا تحمل نبودنِ کسی که شما سالیان سال با آن خاطره داشتهاید، سخت است.
مراحل سوگ چیست؟
سوگ یک فرایند شخصی است که ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد، اما در کل میتوان مراحلی را که بیشتر افراد در طی سوگ تجربه میکنند، به شرح زیر توضیح داد:
1.شوک: در این مرحله، فرد احساس شوک و تکانه میکند. او ممکن است احساس ناتوانی، ابهام و عدم قبول واقعیت داشته باشد و نتواند مرگ عزیزان خود را قبول کند.
2.انکار: در این مرحله، فرد تلاش میکند تا واقعیت را نپذیرد و به جای آن به یک نسخه از واقعیت پناه میبرد.
3.خشم: در این مرحله، فرد به دلیل احساس ناراحتی شدید و تلخی، خشم و عصبانیت را تجربه میکند. او ممکن است از اطرافیان، خداوند یا حتی فردی که از دست رفته، عصبانی شود.
4.دلشکستگی: در این مرحله، فرد شروع به عزاداری برای مرگ عزیزان خود میکند و شکستگی و درد قلبی را تجربه میکند.
5.مرحله قبول: در این مرحله، فرد شروع به قبول واقعیت میکند و ممکن است به دنبال راهحلهایی برای ادامه زندگی باشد.
اگر شما هم در چنین شرایطی هستید و نیاز دارید تا از این مراحل سخت عبور کنید میتوانید با یک مشاور در ارتباط باشید.
آیا مراحل سوگ برای همه یکسان است؟
خیر. هر فردی به همان مراحل سوگ پیش نمیرود و تجربه مرگ عزیزان برای هر فرد ممکن است متفاوت باشد. بنابراین، ممکن است یک فرد برای رسیدن به مرحله قبول و تطبیق با واقعیت بیشترین زمان را صرف کند، در حالی که فرد دیگری ممکن است به سرعت به این مرحله برسد.
چگونه با مرگ عزیزان کنار بیاییم؟
مرگ عزیزان برای هر فردی تجربه سخت و دردناکی است اما نباید در گذشته ماند. زیرا به هر حال زندگی ادامه دارد. اشاره کردن به این موضوع و صحت آن کمی بحث برانگیز است اما اگر شما به ناراحتی مداوم و درماندگی ادامه دهید، ممکن است روح شخص متوفی پس از مرگ، در عذاب باشد!
بنابراین برای بازگشت به زندگی پس از این تجربه دردناک و پاسخ به سؤال ” چگونه با مرگ عزیزان کنار بیاییم؟ ” باید به چند مورد توجه کرد:
پذیرش احساسات
در ابتدا باید به خود اجازه بدهید تا احساساتی از قبیل درد، غم و افسردگی را تجربه کنید و به این احساسات اجازه بروز داده شدن بدهید. بسیاری از روانشناسان دراین مرحله توصیه به گریه کردن میکنند. با این که بسیاری از افراد ممکن است از گریه کردن اجتناب کنند اما این روش بسیار خوبی برای تخلیه احساسات است.
پشتیبانی خانواده و دوستان
ارتباط با خانواده و دوستان و گفتگو با آنها میتواند به شما در فرآیند بهبود کمک کند. یک عامل بسیار کلیدی در عبور از مرگ عزیزان، حمایت اطرافیان است. در این برهه زمانی افراد آسیب دیده به توجه و مراقبت روحی روانی بیشتری احتیاج دارند. از این رو لازم است تا دیگر اعضای خانواده بیش از پیش مراقب حال فرد آسیب دیده باشند.
مراجعه به متخصص روانشناس
مراجعه به یک متخصص روانشناس میتواند به شما کمک کند تا با احساساتی که در حال تجربه آنها هستید، مقابله کنید و راهحلهایی برای بهبود حال شما پیدا کند. مراجعه به یک متخصص روانشناس میتواند باعث شود که روند بهبود خود را تسریع ببخشید و با کمک یک فرد حرفه ای و با تجربه این مسیر را با آرامش بیشتری طی کنید. برای این منظور استفاده از مشاوره خانواده میتواند راهکار مناسبی در حهت تسریع روند بهبودی باشد.
ایجاد روتینهای جدید
ایجاد و توسعه روتینهای جدید میتواند کمک کند تا شما به سرعت به زندگی عادی خود بازگردید. شرکت در کلاس های آموزشی، انجام فعالیت های مدیتیشن و یوگا، حضور بیشتر در طبیعت، انجام کارهایی که به آن علاقه دارید و….میتواند باعث شود که از فضای غم فاصله بگیرید و مراحل بهبود را سریع تر طی کنید و بتوانید راحت تر با مرگ عزیزان خود کنار بیایید.
تمرین مهارتهای مقابله
تمرین مهارتهای مقابله با استرس و احساسات منفی میتواند برای شما مفید باشد و به شما کمک کند بهتر با این حوادث سخت مقابله کنید و مرگ عزیزان خود را راحتتر بپذیرید.
به خودتان اجازه غمگین بودن بدهید!
سعی نکنید خود را قوی نشان دهید؛ شما اجازه دارید سوگواری کنید و در این بازه زمانی انتظار قوی بودن از شما نمیرود. پس اجازه دهید که هرطور آرام میشوید عزاداری کنید. این مسئله مهمی است که هم فرد سوگوار و هم اطرافیان او باید درک کنند و اجازه دهند فرد سوگوار بتواند آزادانه غمگین باشد. این سوگواری میتواند به صورت گریه کردن،سکوت، قدم زدن، مرور خاطرات گذشته و هرکاری که به التیام حال فرد سوگوار کمک کند، باشد.
داشتن روابط اجتماعی
اگرچه هنگامی که مصیبتی به فردی وارد میشود این شخص ناخودآگاه تمایل به دوری کردن از افراد دیگر دارد اما پس از گذشت مدتی یکی از مهم ترین راهکارهایی که میتواند به این شخص آسیب دیده کمک کند معاشرت و ارتباطات اجتماعی است. بنابراین باید در نظر داشته باشید که دوری گزیدن از سایر افراد و حتی اعضای خانواده تا یک جایی میتواند به آرامش روان شما کمک کند اما پس از آن باعث آسیب دیدن و افزایش احتمال افسردگی میشود.
باورهای نادرست و واقعیتهایی در مورد سوگ
متأسفانه باورهای نادرستی در مورد سوگواری بعد از مرگ عزیزان، از زمان قدیم شکل گرفته است. به عنوان مثال سوگواری باید حداقل یک سال طول بکشد، ادامه دادن به زندگی به معنای فراموش کردن عزیز از دست رفته است، اگر گریه نکنید به معنی ناراحت نبودن فرد برای عزیز از دست رفته است و … . اما واقعیت این است که برای مثال گریه کردن یک واکنش طبیعی است؛ افرادی که گریه نمیکنند درد از دست دادن را به همان شدت ولی به نوع دیگر احساس میکنند. مطلب بعدی این است که هیچ چارچوب خاصی برای سوگ وجود ندارد و برای هر فرد متفاوت است.
افسردگی پس از مرگ عزیزان
افسردگی پس از مرگ عزیز یکی از احساسات رایجی است که افراد پس از از دست دادن عزیزشان تجربه میکنند. تجربه این احساس به این دلیل است که افراد نمیتوانند با مرگ عزیز خود کنار بیایند و به اصطلاح هضم این درد برای آنها دشوار است. بعضی افراد راحتتر مبتوانند با از دست دادن عزیز خود کنار بیایند. اما برخی افراد تا هفتهها و ماهها در خانه میمانند و تا مدت بسیار زیادی مشکی میپوشند. به همین دلیل است که افراد دچار افسردگی پس از مرگ عزیزان میشوند.
درمان افسردگی پس از مرگ عزیزان
در مطالب بالا افسردگی پس از مرگ عزیز را شرح دادیم. اما درمان این افسردگی یک عمل خودخواهانه به شمار نمیرود. بلکه درمان این افسردگی، یک فرآیند برای بهبود حال روحی و روانی شما میباشد. در ادامه چند راهکار را برای درمان افسردگی بعد از دست دادن مرگ عزیزان به شما ارائه میکنیم.
- ورزش کردن
ورزش کردن مثل، پیاده روی روزانه، دوچرخه سواری، شرکت در یک کلاس ورزشی (با مشورت پزشک) میتواند به بالا بردن روحیه شما کمک بسیاری کند
- خواب کافی
سعی کنید هر شب حداقل 8-7 ساعت خواب کافی داشته باشید. داشتن خواب کافی به آرام بودن ذهن شما کمک میکند.
- امتحان کردن یک مهارت جدید
حداقل یک مهارت جدید مثل عضویت در باشگاه کتابخوانی، شرکت در کلاس آشپزی و یا دیگر فعالیتهای مشابه را امتحان کنید.
- تماس با دوستان یا آشنایان
تماس با دوستان یا آشنایانی که میتوانند در هنگام از دست دادن عزیز پشتیبان شما باشند بسیار کمک کننده خواهد بود.
نقش مشاور و روانشناسی مرگ عزیزان در التیام حال فرد آسیب دیده
بهترین گزینه برای افرادی که پس از مدت تقریبا طولانی نتوانستهاند با مرگ عزیزان خود کنار بیایند، مشورت با یک روانشناس و روانشناسی مرگ عزیزان است که بتواند در این زمینه با تجربه کافی دست به دست فرد آسیب دیده بدهد و او را از این طوفان زندگیاش به سلامت عبور دهد. مهم نیست چقدر زمان از مرگ عزیزان شما گذشته است؛ بیشتر افراد در ابتدای از دست دادن عزیزان خود، به حدی آسیب میبینند و شکننده میشوند که احتمال انجام هرکاری از آنها بر میآید و اینجا دقیقا زمانی است که باید تحت نظر یک مشاور باشند. در واقع مشاور همانند یک دوست صمیمی کمک میکند تا این مرحله بحرانی سخت را پشت سر بگذرانید.
برای دسترسی به مشاورین مجرب مجموعه ساپتک، در هرکجا که هستید همین حالا اقدام کنید. با کلیک بر روی دکمه زیر یک قدم به حال خوب خود نزدیکتر شوید.
مجموعه ساپتک به شما کمک خواهد کرد
مجموعه ساپتک ایرانیان با در اختیار داشتن تیم مشاوره تخصصی این امکان را برای شما فراهم کرده است تا بتوانید در هرکجا که هستید با مشاورین متخصص مجموعه ما ارتباط داشته باشید و در زمینههای مختلف از جمله”عبور از سوگ” بتوانید بهترین مشاوره را دریافت نمایید. قطعا شما با استفاده از راهنماییهای یک مشاور به سرعت میتوانید از این بحران خارج شوید و دوباره سکان زندگی خود را به دست بگیرید. برای استفاده از این فرصت بی نظیر کافیست تا فرم مشاوره رایگان زیر را تکمیل نمایید تا مشاورین ما در کوتاه ترین زمان ممکن باشما ارتباط برقرار کنند.
- مشاوره خانواده
22 دقیقه رایگان مهمان ما باشید!
برای مشاوره رایگان خانواده فرم زیر را تکمیل نمایید تا از خدمات مشاوره رایگان ساپتک ایرانیان بهرهمند شوید.
نتیجه گیری
امیدواریم تا به اینجای مقاله برای شما سودمند بوده باشد. هدف از ایجاد این مقاله این بود که به سؤال مهم ” چگونه با مرگ عزیزان کنار بیاییم؟ ” پاسخ داده شود و تا حدودی غم سوگ شما را کاهش دهد. امیدواریم افرادی که به تازگی در سوگ عزیزان خود نشسته اند، بتوانند سریعتر با این موضوع کنار آمده و به زندگی خود ادامه دهند. اگرچه هیچگاه نمیتوانیم مرگ عزیزان خود را فراموش کنیم اما باید بدانیم که تا شقایق هست زندگی باید کرد!
دانلود PDF مقاله |