اشتباهات رایج والدین در تربیت فرزندان

شیوه صحیح تربیت فرزندان

فهرست مطالب

تربیت فرزندان یکی از مهم‌ترین وظایف پدر و مادر می‌باشد که از سنین کودکی آغاز شده و تا مدت‌ها ادامه پیدا می‌کند. دلیل اهمیت این امر حساس  این است که شیوه صحیح تربیت فرزندان به شدت و به طور مستقیم بر شخصیت آن‌ها تاثیر می‌گذارد. والدین ما اصول تربیتی خاصی مد نظر نداشتند ولی با پیشرفت علوم روانشناسی، هر روزه اصول جدیدی برای تربیت فرزندان معرفی می‌شود که می‌تواند به والدین در تربیت اصولی و صحیح فرزندان کمک کند و فرزندانی با شخصیت متعادل تحویل جامعه دهند. در این مقاله قصد داریم تا در مورد اشتباهات رایج والدین در تربیت فرزندان صحبت کرده تا والدین از انجام این اشتباهات خودداری کرده و در مسیر تربیت فرزند خود دقیق‌تر عمل کنند.

 

به طور کلی تربیت فرزندان چیست؟

تربیت فرزندان به مجموعه اقدامات و رفتارهایی گفته می‌شود که والدین برای رشد و توسعه فرزندان خود انجام می‌دهند. این شامل آموزش اخلاقی، اجتماعی، رفتاری و تحصیلی است. هدف اصلی تربیت فرزندان، تحویل فردی با شخصیت متعادل، مسئولیت‌پذیر، خودکفا و مؤدب است. تربیت فرزندان بهمسئولیت پذیری، ارتباط برقرار کردن با دیگران، همکاری، احترام به حقوق دیگران و توانایی‌های مختلف، مثل حل مسئله، تصمیم‌گیری و خلاقیت کمک می‌کند. همچنین، تربیت فرزندان به والدین کمک می‌کند تا به عنوان الگویی مناسب برای فرزندان خود عمل کنند و آن‌ها را به مسئولیت پذیری، احترام به دیگران و خودکنترلی ترغیب کنند و در نهایت شیوه صحیح تربیت فرزندان به ایجاد یک جامعه سالم و متعادل می‌انجامد.

 

به طور کلی تربیت فرزندان چیست

 

اشتباهات والدین در تربیت فرزندان چیست؟​

بسیاری از والدین ناخواسته دچار اشتباهاتی می‌شوند که باعث می‌شود در تربیت فرزندان خود نتوانند به طور موفقیت آمیزی عمل کنند؛ اما امروزه راه‌های متنوعی برای کسب آگاهی در زمینه تربیت اصولی فرزندان وجود دارد از جمله: خواندن کتاب‌های مرتبط با تربیت فرزندان، شرکت در کارگاه‌های آموزشی تربیت فرزندان، شرکت در کلاس‌های آموزشی تربیت کودکان و نوجوانان، جستجو کردن در دنیای اینترنت و خواندن مقاله‌های معتبر در این زمینه، مشاوره با یک روانشناس و استفاده از راهنمایی‌ها و متدهای تربیتی ایشان و….

 

6 اشتباه رایج والدین در تربیت فرزندان

تا اینجا فهمیدیم که والدین ممکن است دچار اشتباهاتی در تربیت فرزند(ان) خود شوند و این اشتباهات ممکن است در آینده فرزند تأثیر بدی بگذارد. در ادامه به بررسی این 6 اشتباه رایج خواهیم پرداخت.

1.عدم توجه به نیازهای فرزندان:

والدین ممکن است به نیازها و مشکلات فرزندانشان توجه نکنند و این می‌تواند منجر به ایجاد احساسات ناراحتی و اضطراب در فرزندان شود. ایجاد رابطه صمیمانه و محیط دوستانه باعث می‌شود تا فرزندان خیلی راحت‌تر نیازهای خود را با پدر و مادر در میان بگذارند و بدانند بهترین کسی که می‌توانند با آن‌ها صحبت کند، والدین خود هستند.
2.اختصاص ندادن زمان کافی برای فرزندان:

به این موضوع توجه کنید که یک والدین آگاه می‌تواند متوجه شود که چه زمانی فرزندان نیاز دارند تا با پدر و مادر خود وقت بگذارند و چه زمانی نیاز به تنهایی و خلوت کردن با خود یا حتی با دوستانشان دارند. معمولا نوجوانان در سنین بلوغ بیش از پیش تمایل به تنهایی و وقت گذراندن با هم سن و سالان خود دارند. اما توجه کنید که در مرحله‌ای از زندگی فرزندان، در هر سنی که باشند، شما به عنوان پدر و مادر فرزند خود، باید زمانی را به آن‌ها اختصاص دهید.

 

شش اشتباه رایج والدین در تربیت فرزندان

 

3.کنترل گری بیش از حد:

هر انسانی هنگامی که احساس کند تحت کنترل شخصی دیگر قرار دارد ناخودآگاه احساس بدی پیدا می‌کند. بسیاری از والدین این عمل خود را به این صورت توجیه می‌کنند که نگران فرزندان خود هستند و ناخودآگاه کنترل گری بیش از حد روی فرزندان خود دارند؛ اما باید توجه کنید که فرزندان در مقطع سنی کودکی تا نوجوانی بسیار حساس و آسیب پذیر هستند و هرگاه احساس کنند که در خانواده امنیت روانی کافی ندارند همین برای آن‌ها کافی است تا خود را به روش‌های مختلف از این فضا دور کرده و نه تنها ارتباط مشترکی با والدین خود نداشته باشند بلکه در بسیاری از کارها با خانواده خود مشورت نمی‌کنند.

اگر شما به عنوان والدین، درگیر چالش‌های تربیت فرزندان خود هستید می‌توانید با استفاده از راهنمایی‌های یک مشاور خانواده این دوران حساس را با آسودگی پشت سر بگذارید. برای دریافت مشاوره روی دکمه زیر کلیک کنید.

 

 

4.انتظارات غیرمنطقی و نامعقول از فرزندان:

بسیاری از والدین دچار این طرز تفکر مسموم هستند که فرزندشان باید در تمامی مراحل زندگی خاص و بدون اشتباه باشد و اگر فرزندان خواسته یا ناخواسته دچار اشتباهاتی شوند مورد سرزنش والدین خود قرار می‌گیرند. والدین باید این موضوع را درک کنند که فرزندان در هر مرحله از زندگی خود

نیازمند کسب تجربه هستند و قطعا اشتباهاتی در زندگی خود خواهند داشت. والدین حمایت گر به فرزندان خود فضای کافی می‌دهند و این احساس را در فرزندان خود ایجاد می‌کنند که حتی با وجود اشتباهات، در خانواده این امنیت را خواهند داشت و آن‌ها را سرزنش نخواهند کرد؛ اما والدین سرزنش گر که به دنبال یک فرزند بدون خطا هستند، از فرزندان خود حس خلاقیت و ابتکار را می‌گیرند و به آن‌ها اجازه اشتباه کردن نمی‌دهند.

5.مقایسه کردن فرزندان:

بسیاری از والدین دچار این خطا هستند که فرزندان خود را با خواهر برادرانشان یا حتی با سایر افراد خارج از خانواده مقایسه می‌کنند و در نهایت باعث ایجاد احساس عدم کافی بودن در فرزندان می‌شود. مقایسه کردن و احساس عدم اعتماد به نفس می‌تواند زمینه ساز یک شخصیت مقایسه گر در آینده باشد که باعث می‌شود فرد در بسیاری از مراحل زندگی احساس رضایت از خود نداشته باشد. همچنین این مورد می‌تواند باعث بروز نشانه‌های خشم در نوجوانان شود که والدین را با چالش‌های جدی‌تری روبه‌رو می‌کند.

 

22 دقیقه رایگان مهمان ما باشید!

برای مشاوره رایگان خانواده فرم زیر را تکمیل نمایید تا از خدمات مشاوره رایگان ساپتک ایرانیان بهره‌مند شوید.

 

6.عدم توجه به فضای خصوصی فرزندان:

فرزندان به خصوص در دوران نوجوانی نیاز به یک حریم خصوصی دارند. احترام به این حریم خصوصی از وظایف یک پدر و مادر آگاه است اما همین والدین با بصیرت و آگاهی می‌توانند فضایی را ایجاد کنند که فرزندان بتوانند این حریم خصوصی را با والدین خود در میان بگذارند و در رابطه با بسیاری از مسائل با خانواده خود صحبت کنند. اما توجه داشته باشید که هیچ‌گاه به فرزند خود اصرار نکنید که در رابطه با مسائل خصوصی خود با شما صحبت کند چرا که اصرار بیش از حد از جانب شما می‌تواند باعث دور شدن فرزندتان شود.

تا اینجا متوجه اشتباهات رایج والدین در تربیت فرزندان شدیم. در ادامه به بررسی شیوه صحیح تربیت فرزندان می‌پردازیم.

 

شیوه صحیح تربیت فرزندان

برای تربیت هر چه بهتر فرزندان و ایجاد یک رابطه سالم، نیاز به کسب مهارت‌هایی دارید که بتوانید در هر مرحله از رشد فرزندتان، مطابق با شرایط موجود رفتار کنید و بهترین عملکرد را داشته باشید. در ادامه به شما راهکارهایی را ارائه می‌دهیم تا با استفاده از آن‌ها درباره شیوه صحیح تربیت فرزندان خود، آگاهی بیشتری داشته باشید.

 

شیوه صحیح تربیت فرزندان

 

  • داشتن ارتباط نزدیک با فرزند:

با بازی، گفتگو، درد و دل کردن ، درک نیازهای او و راه‌هایی از این دست می‌توانید رابطه خوبی با فرزند خود برقرار کنید و او را در مسیر درست راهنمایی کنید.

  • اعتماد به فرزندان:

به فرزند خود اعتماد کنید. به آن‌ها تصمیم دهید که خودشان تصمیم گیرند و به خطاهای خود پی ببرند. این به شما کمک می‌کند تا فرزند شما اعتماد به نفس بیشتری داشته باشد.

  • آموزش ارزش‌های اخلاقی:

به فرزند(ان) خود ارزش‌هایی مثل شجاعت، صداقت، احترام، همدلی، مسئولیت پذیری و… آموزش دهید تا در زندگی ارتباطات بهتری برقرار کند و در آینده با چالش‌های زندگی برخورد بهتری داشته باشد.

  • استقاده از تشویق به جای تنبیه:

به جای تنبیه فرزند برای کار اشتباه، از تحسین برای کار یا رفتار مثبتش استفاده کنید. این کار باعث می‌شود فرزند شما رفتارهای مثبت را تقلید کند و همچنین عزت نفس بیشتری را داشته باشد.

  • مدیریت خشم:

یکی از مهمترین چالش‌ها در تربیت فرزندان، آموزش مدیریت خشم و تنش به آن‌ها می‌باشد. به آن‌ها آموزش دهید که چگونه با خشم خود کنار بیایند.

  • تشویق پیشرفت فرزندان:

پیشرفت فرزند(ان) خود را تشویق کنید و به آن‌ها انگیزه داده تا مسیر پیشرفت خود را ادامه دهند. به آن‌ها بگویید که چقدر برای شما مهم هستند و به آن‌ها نشان دهید که می‌توانند به هر هدفی که دوست دارند برسند.

  • توجه به صحبت‌های فرزند:

گاهی اوقات فرزندان تمایل دارند تا با یک شخص مورد اعتماد صحبت کنند. اگر شما به صحبت‌های آن‌ها توجه کنید و شنونده خوبی برای آن‌ها باشید، احتمالا در موارد بعدی هم بیشتر با شما گفتگو می‌کنند.

 

توجه به صحبت های فرزند

 

  • داد نزدن بر سر فرزندان:

هرگز بر سر فرزند خود داد نزنید! چرا که این رفتار شما در ذهن فرزندتان حک می‌شود. با داد زدن، فرزند شما احساس نا امنی را در خانه تجربه می‌کند. اگر وضعیت روحی خوبی ندارید، فعلا از روبه‌رو شدن با فرزندتان دوری کنید.

  • مثبت فکر کردن:

یک شیوه صحیح تربیت فرزندان آموختن مثبت اندیش بودن به فرزندان می‌باشد. تجربه نشان می‌دهد معمولا فرزندانی که در کودکی افراد شاد و مثبت اندیشی هستند، در آینده به فردی موفق تبدیل می‌شوند.

  • به فرزند خود بخشیدن را بیاموزید:

یکی از اصول تربیت فرزندان از نظر روانشناسی، آموزش بخشش به کوکان و فرزندان است. کودکانی که بخشش را می‌آموزند قادرند احساسات منفی گذشته را به احساسات مثبت تبدیل کنند.

برای یادگیری شیوه صحیح تربیت فرزندان، پیشنهاد ما این است که با یک مشاوره خانواده متخصص مشورت کنید تا بتوانید نقاط ضعف و قوت خود و همچنین فرزندانتان را پیدا کنید. برای این کار روی دکمه زیر کلیک کنید.

 

 

مهارت‌های لازم را چگونه کسب کنیم؟

اگر شما در تربیت فرزندان خود دچار چالش‌هایی شده‌اید یا قصد دارید که برای تربیت هرچه بهتر فرزندان خود مهارت‌های لازم را کسب کنید، بهترین گزینه برای شما استفاده از یک مشاور متخصص است که بتواند در زمینه شیوه صحیح تربیت فرزندان خود در سنین مختلف به شما راهکارهایی ارائه دهد و همچنین به عملکرد شما بازخوردهایی ارائه دهد. ازاین رو مجموعه ساپتک ایرانیان در این زمینه به طور تخصصی با مشاورین متخصص به شما مشاوره ارائه می‌دهد. مجموعه ساپتک به طور تخصصی در زمینه مشاوره خانواده فعالیت می‌کند که یکی از حوزه‌های مهم و چالش برانگیز در میان والدین می‌باشد.

 

شیوه صحیح تربیت فرزندان

 

نتیجه گیری

در این مقاله سعی کردیم تا شما والدین عزیز با ذکر نکات گفته از اشتباهات رایج والدین در تربیت فرزند خود، خودداری نموده و همچنین آگاهی کامل را نسبت به شیوه صحیح تربیت فرزندان به دست آورید. شما می‌توانید سوالات، پیشنهادات و تجربه‌های خود را در این  زمینه در قسمت دیدگاه‌ها برای ما ارسال کنید.

 

دانلود PDF مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.

03 فرم تماس مشاور خانواده

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

نحوه ارتباط با شما*

دراسرع وقت کارشناسان ما با شما ارتباط بر قرار می کنند، جهت تماس تلفنی می توانید با شماره 1505 30 91 – 021 تماس حاصل نمائید.
این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

01 فرم تماس

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

نحوه ارتباط با شما*

دراسرع وقت کارشناسان ما با شما ارتباط بر قرار می کنند، جهت تماس تلفنی می توانید با شماره 1505 30 91 – 021 تماس حاصل نمائید.
این فیلد برای هدف اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .