حتما تا به حال برایتان پیش آمده که با بوییدن عطری خاص و یا رایحهای به یاد یک موقعیت و یا حتی شخص خاصی افتاده باشید. این همان هدفی است که بازاریابی بویایی دنبال میکند. بدون شک محیط و رایحهای که از آن به مشام ما میرسد حسهای ماندگاری را درون افراد به جای میگذارد، بدین ترتیب میتوان از این حس به منظور جلب اعتماد مشتری و ترغیب وی به خرید استفاده نمود.
مردم در موقعیتهای مختلف معمولا به جای اینکه فقط روی حس بصری خود اتکا کنند، از نشانهها نیز برای تصمیمگیری استفاده میکنند؛ به همین دلیل، گفته میشود که حواس چشایی، لامسه، بویایی و شنوایی میتوانند سهم بزرگی در برانگیختن احساسات مختلف در مشتریان نسبت به یک برند تجاری داشته باشند. بازاریابی بویایی یکی از زیرشاخههای بازاریابی حسی بوده و در این مقاله قصد داریم به تعریف بازاریابی بویایی بپردازیم و تاثیر آن در فروش و جذب مشتری را بررسی کنیم.
بازاریابی رایحه چیست؟
بازاریابی رایحه نوعی از بازاریابی حسی است که از بویایی برای ترغیب عاطفی مشتریان استفاده میکند.
تحقیقات نشان میدهند که بازاریابی رایحه میتواند خردهفروشی را تا 11% افزایش دهد. بازاریابی رایحه چیزی فراتر از پخش یک عطر دلپذیر در یک فضا است. این هنر درنظر گرفتن هویت برند، پیامهای بازاریابی، مخاطبان هدف و ایجاد رایحه ای است که این ارزشها را تقویت میکند و ارتباط طولانیمدت با مصرفکنندگان برقرار کند.
عوامل مختلفی در انتخاب و خرید یک محصول توسط مشتری نقش دارند که یکی از مهمترین آنها حواس پنجگانه فرد میباشد که به طور غیرمستقیم بر روی ضمیر ناخودآگاه فرد اثر گذاشته و او را تشویق به خرید و یا از آن منصرف میکند. به مجموعه تکنیکهایی در بازاریابی که در آن حواس پنجگانه شخص از جمله بینایی، شنیداری، بویایی، چشایی و لامسه مورد توجه قرار میگیرد بازاریابی حسی گفته میشود. همچنین بازاریابی رایحه شامل شغلی که نیاز به حس بویایی دارد هم می شود چون تاثیر رایحه در فروش بسیار بالاست.
بازاریابی بویایی (Scent Marketing) یکی از روشهای بازاریابی است که بر اساس ایجاد و استفاده از بوها یا عطرها برای جذب مشتری و خلق تجربهای مثبت برای او در فضای فروشگاهها، هتلها، رستورانها و سایر مکانهای عمومی صورت میگیرد. این روش به منظور جلب توجه مشتریان، حفظ آنها در محیط فروش، ایجاد حس مثبت و تحریک برای خرید و بهبود تجربه مصرف کالا یا خدمات به کار گرفته میشود. برخی از مثالهای موفق این روش شامل استفاده از بوی ناشی از چوب، مرکبات و یا گلهای خاص برای جذب مشتری و بهبود تجربه فروش محصولات است.
اهمیت بازاریابی بویایی چیست؟
بازاریابی بویایی به دلیل داشتن بسیاری از مزایا در بازاریابی و ترغیب مشتریان به خرید، اهمیت بسیاری دارد. در ادامه، به برخی از اهمیتهای بازاریابی بویایی اشاره میکنیم:
- جلب توجه مشتری
بوهای مناسب و جذاب، مشتریان را به سمت محل فروشگاه جذب میکنند و توجه آنها را به خود جلب میکند. - برآورده کردن نیاز و خواسته مشتریان
با استفاده از بوها و رایحههای مناسب میتوان نیاز و خواسته مشتریان را برآورده کرد و آنها را به خرید و استفاده از محصولات ترغیب کرد. - ایجاد حس مثبت
بوهای مناسب باعث ایجاد حس خوب و مثبت در مشتریان میشود و در نتیجه، تجربه خرید آنها را بهبود میبخشد. - حفظ مشتریان
عطرها و رایحههای موجود در یک فضای تجاری، رستوران و … باعث ثبت تجربه خرید در حافظه مشتری شده و در دفعات بعدی نیز احتمال مراجعه به آن فضا بیشتر خواهد بود. - افزایش فروش
بازاریابی بویایی به دلیل جذابیت و ایجاد حس مثبت در مشتریان باعث افزایش فروش محصولات و خدمات میشود. - افزایش شناخت برند
استفاده از بوهای مناسب، در افزایش شناخت برند و ارتباط احساسی با مشتریان نقش بسزایی دارد و باعث توسعه تعاملات برند با مشتریان میشود.
با توجه به موارد فوق، بازاریابی بویایی میتواند به شرکتها در افزایش فروش، حفظ مشتریان، افزایش شناخت برند و جلب توجه مشتری کمک کند.
مشاوره انفجاری ساپتک
22 دقیقه رایگان مهمان ما باشید!
برای مشاوره رایگان کسب و کار فرم زیر را تکمیل نمایید تا از خدمات مشاوره رایگان ساپتک ایرانیان بهرهمند شوید.
انواع بازاریابی بویایی
بازاریابی رایحه بیلبورد
رایحهای پررنگ و قابل توجه که جلب توجه کرده و حس کنجکاوی ایجاد میکند. برای مثال، سینابون از رایحه قوی دارچین برای جذب مشتریان به نانواییهای خود استفاده میکند.
بازاریابی رایحه محیط
رایحهسازی محیطی تاکتیک استفاده از رایحهها برای بهبود محیط و روحیه مشتریان است. هدف آن بهبود تجربه مشتری و تأثیرگذاری بر رفتار آنهاست. به عنوان مثال، استارباکس از عطر قهوه در فروشگاههای خود برای تحریک اشتها و میل به خرید بیشتر استفاده میکند.
بازاریابی رایحه موضوعی
رایحهای که با موضوع یا مفهوم برند یا محصول مطابقت دارد. به عنوان مثال، نایک از رایحه علف در فروشگاههای گلف خود استفاده میکند تا تجربهای واقعبینانه و همهجانبه ایجاد کند.
بازاریابی رایحه امضا
بازاریابی عطر امضا نوعی بازاریابی عطر است که شامل استفاده از یک عطر منحصربهفرد و متمایز میباشد که هم نشاندهنده هویت و هم شخصیت برند است و هدف آن ایجاد یک تصور به یادماندنی و ارتباط عاطفی با مشتریان و همچنین متمایزساختن برند از رقبا است. بازاریابی عطر امضا میتواند در کانالهای مختلفی مانند بسته بندی، محصولات، فروشگاهها، رویدادها و پلتفرمهای آنلاین اعمال شود.
مقاله پیشنهادی: توسعه کسب و کار
روش های بازاریابی بویایی
– از یک رایحه ساده مانند مرکبات یا کاج به جای ترکیب پیچیده رایحه استفاده کنید، زیرا عطرهای ساده میتوانند مغز مشتریان را آزاد کنند تا روی محصولات شما تمرکز کنند و بیشتر خرج کنند.
– از رایحهای استفاده کنید که با هویت و ارزشهای برند شما مطابقت داشته باشد، مانند رایحهای تازه برای یک کسبوکار سلامتمحور، یا رایحهای گرم برای یک تجارت دنج و دلپذیر.
– از رایحهای استفاده کنید که احساسات و خاطرات مثبتی را در مشتریان شما برانگیزد، مانند رایحه نوستالژی، شادیآور، یا رایحه عاشقانه.
– از رایحهای استفاده کنید که مکمل محصول یا خدمات شما باشد، مانند رایحه گل برای سالن زیبایی، یا عطر قهوه برای یک کتابفروشی.
– از رایحهای استفاده کنید که حال و هوا یا مضمونی را برای کسبوکار شما ایجاد میکند، مانند رایحه گرمسیری برای آژانس مسافرتی، یا عطر جشن برای فصل تعطیلات.
– از رایحهای استفاده کنید که برای شما ثابت و قابل تشخیص باشد، مانند رایحه امضایی که نشاندهنده برند شما باشد و شما را از رقبایتان متمایز کند.
– از رایحهای مناسب با زمان سال، موقعیت مکانی و فرهنگ مشتریان خود استفاده کنید، مانند رایحه فصلی برای یک موقعیت خاص، یا رایحه محلی برای یک بازار خاص.
حس بویایی و ربط آن به بازاریابی
حس بویایی ابزاری قدرتمند است که میتواند بر نحوه درک و تعامل مشتریان با یک برند یا محصول تأثیر بگذارد. بر اساس منابع منتشرشده، بازاریابی بویایی اغلب در بازاریابی نادیده گرفته میشود، زیرا بسیاری از افراد بر ایجاد نشانههای دیداری و شنیداری و تحریک تمرکز میکنند. با این حال، بازاریابی بویایی میتواند تأثیر قابل توجهی بر رفتار، ترجیحات و وفاداری مشتریان داشته باشد.
حس بویایی در بازاريابي چه جایگاهي دارد؟ | تاثیر رایحه در فروش
بازاریابی بویایی نوعی بازاریابی است که سعی در جذب جامعه هدف خود دارد. این نوع بازاریابي علاوهبراینکه قادر است نتایج بسيارخوبي برای يك كسبوكار به ارمغان بياورد، مشتريها را برای مدت طولاني وفادار نگه خواهدداشت. هرآنچه از مزایای بازاریابی بویایی گفته شود کم است چون از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
چطور از بازاریابی بویایی در کسب و کار استفاده کنیم؟
بازاریابی بویایی استفاده از رایحه برای جذب مشتری و تاثیرگذاری بر رفتار آنهاست. این میتواند به شما کمک کند تا تصوری به یادماندنی و مثبت از برند خود ایجاد کنید، تجربه مشتری را افزایش دهید و فروش خود را چند برابر نمایید. مشاوره کسب و کار نیز در زمینه بازاریابی بسیار کمک کننده است. همچنین برای مشاوره انتخاب شغل کلیک کنید.
مقاله پیشنهادی: بوم مدل کسب و کار
بازاریابی بویایی راهی برای افزایش فروش
بازاریابی بویایی در کسبوکارهای مختلفی قابل استفاده است حتی کمپانیهای بزرگی از این روش برای جذب مشتری استفاده میکنند و منجر به افزایش فروش آنها شدهاست:
مثال های بازاریابی بویایی
• کفشهای ورزشی نایک ایر جردن، که بوی خاصی دارند که با بسکتبال مرتبط است.
• استارباکس لاته که عطر فصلی دارد و باعث ایجاد هیجان در مشتریان میشود.
• عطر شماره 5 Chanel’s که دارای رایحهای کلاسیک است که در سراسر جهان به عنوان نمادی از تجمل شناخته شده است
حس بویایی چه رابطهای با افزایش فروش دارد؟
حس بویایی بهعنوان یکی از حواسپنجگانه انسان است که تاثیر بیشماری بر تصمیمات مصرفکنندگان و واکنش آنها نسبت به محصولات، برندها و مکانها دارد. در بازاریابی نیز این حس بویایی بهعنوان یکی از روشهای جذب مشتریان و بهبود تجربه آنها از محصول و برند، مورد استفاده قرار میگیرد.
حس بویایی میتواند بسیاری از بخشهای شناختی و احساسی مغز را تحریک کند و حافظه و تجربه مشتری را تحریک کند. بر اساس تحقیقات و آزمایشهای صورت گرفته، حس بویایی باعث ایجاد احساس مثبت و خاص در مشتریان میشود و در نتیجه، افزایش فروش حاصل میشود.
برای مثال، استفاده از بوی اسانس مرکبات بهعنوان یک بوی پاک و طراوت بخش در مکانهایی مانند هتلها یا استفاده از بوی چوب در هتلهای لوکس، تجربهی خاصی را برای مشتریان به ارمغان میآورد و احساساتشان را به سمت برند مورد نظر جلب میکند.
علاوه بر این، با استفاده از بازاریابی بویایی، مشتریان به یادگیری بهتر و دقیقتر از محصولات خود و فرهنگ برندشان دست مییابند. بهطور کلی، استفاده از بازاریابی بویایی میتواند در ایجاد رابطه مثبت مشتری با برند و همچنین افزایش وفاداری آنان به محصول کمک کند.
تاثیر بازاریابی بویایی بر ناخودآگاه انسان
بازاریابی بویایی بر ناخودآگاه انسان تأثیر میگذارد، به این معنی که بسیاری از تصمیمات خریداران واقعی، بر اساس عوامل نا خودآگاهی مانند بوی اطراف تصمیم گرفته میشود. برای مثال، یک فروشگاه غذایی با استفاده از بازاریابی بویایی قادر است احساس گرسنگی و تشنگی در مشتری برانگیزد و با شکلدادن به درستی بوی محصولات غذایی، او را برای خرید آماده کند.
تحقیقات نشان داده است که حافظه بویایی انسان تا 10 هزار برابر حساستر از حافظه بصری است، بنابراین با استفاده از بویایی، قابلیت بالایی برای انتقال اطلاعات و ایجاد یک تجربه جدید باعث میشود که مصرفکننده را به محصول یا خدمت خاصی جذب کرده و در نهایت سبب افزایش فروش شود.
مقاله پیشنهادی: راهکار هایی برای شکست نخوردن در کسب و کار |
حافظه بویایی چیست؟
حافظه بویایی یکی از حواس پنجگانه انسان است که توسط بینایی، شنوایی، لامسه، چشایی و بویایی تشکیل شده است. حافظه بویایی امکان تشخیص و تفکیک بین بوهای مختلف را فراهم میکند و بویایی باعث ایجاد احساسات، خاطرات و حتی انواع عکسالعملهای رفتاری در ما میشود.
حافظه بویایی، نوعی حافظه بسیار اساسی برای انسان است و قابلیت ذخیره بسیار بالایی دارد. به عنوان مثال، ما میتوانیم بوی برنج سالم، بوی قهوه، بوی شیرین یا تلخ دانههای شکر و بسیاری از بوهای دیگر را تشخیص دهیم. علاوه بر این، حافظه بویایی ما قادر به شناسایی بوهای آشنا و بوهای ناشناخته است و ما با شنیدن بوی خاص میتوانیم حتی به یاد تجربههای قبلی خود بیفتیم.
بینی یکی از حواس پنجگانه انسان است و مسئول تشخیص بو میباشد. بینی توانایی تشخیص بو فراوانی دارد و بهطور معمول حدود 10 هزار بو را تشخیص میدهد. این توانایی بینی در ذهن انسان تصاویر و خاطراتی مربوط به بوها را فرا میگیرد و در برخی موارد میتواند چند خاطره و تجربه را به یاد آورد.
تاثیر بازاریابی بویایی برای جذب مشتری
با استفاده از روش بازاریابی بو، شما میتوانید به مشتریان خود پیامهای خاصی را منتقل نمایید و باعث ایجاد حس خوبی در آنها شوید. برای مثال، استفاده از بوی نعناع در فضای پذیرایی یک هتل، حس تمیزی و خنک بودن را در مشتریان القا میکند همچنین استفاده از بوهای خوراکی در نزدیکی فروشگاههای غذای آماده، حس گرسنگی را در مشتریان القا کرده و آنها را به سمت خرید غذای آماده ترغیب میکند.
در نهایت، باید توجه داشت که بازاریابی بویایی نیازمند بررسی دقیق و مطمئن از عطرها و بوهای استفاده شده است و نباید افراط در این امر ایجاد شود.
پیش بینی بازاری پرسود در آینده
در آینده، میتوان انتظار داشت که بازاریابی بویایی بهعنوان یکی از روشهای جذب مشتری و جلب توجه آنها به برندها و محصولات، بهطور گستردهتری مورد استفاده قرار گیرد. با توسعه فناوری، شرکتها میتوانند از مجموعهای از عطرها و بوها برای جذب مشتری در فضاهای مختلف استفاده کنند. ضمن اینکه در حال حاضر، استفاده از بازاریابی بویایی بهخوبی در صنایع هتلداری، رستوران و اماکن تفریحی شناخته شده است، اما در آینده میتواند به دنبال جلب توجه مشتری در دیگر صنایع نیز باشیم.
با توجه به تغییر سلایق و مدلهای مصرف مشتریان، استفاده از بازاریابی بویایی به عنوان یک عامل جذاب برای مشتری دوام بیشتری خواهد داشت و تأثیر بیشتری بر روی تصمیمگیری مشتریان خواهد داشت.
نتیجه گیری
در حال حاضر، بازار رقابتی در حوزه کسبوکارها، بسیار گسترده است و بهدلیل چنین وضعیتی، استراتژیهای مختلف بازاریابی به کار گرفته میشود. بازاریابی بویایی یکی از این موارد است که میتواند برای شرکتها تجربهی فراتر از حد در پاسخگویی به نیازهای مشتریان فراهم کند. استفاده از این استراتژی، میتواند تجربهی خاصی را برای مشتریان فراهم کند و به شرکتها در کسبوکار بهتر کمک کند. بنابراین، برای کسب مزیت رقابتی و بهبود بخشیدن به تجربه مشتری، به بازاریابی بویایی بیشتر اهمیت داده شود.
2 دیدگاه در “بازاریابی بویایی”
سلام.ممنون از محتوای خوبتون.
من چندین بار تو کسب و کارهام شکست خوردم و دیگه نمی دونم چکار کنم!!! میشه راهنمایی کنید؟؟
سلام دوست عزیز، خیلی ممنون از نظرتون.
پیشنهاد می کنیم تا مقاله راهکارهایی برای شکست نخوردن در کسب و کار رو مطاله کنید و همچنین فرم مشاوره کسب و کار رو پر کنید تا همکاران ما با شما تماس بگیرند.