جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ارتباط چاقی و افسردگی در چیست؟

افسردگی افراد چاق

فهرست مطالب

چه نوع ارتباطی بین چاقی و افسردگی وجود دارد؟ طبق تحقیقات و بررسی‌های به عمل آمده پاسخ به این سوال بسیار ساده است، ارتباط چاقی و افسردگی بیشتر زمانی نمایان می‌شود که فرد در احساس غمیگنی و دستو پا زدن با استرس و اضطراب و تنش‌های زندگی غرق شده باشد و افسردگی آن موقع به سراغ فرد می‌رود و فرد برای آرام شدن شروع به پرخوری میکند، بررسی‌ها نشان داده که در گروه افراد چاق خطر بیشتری برای ابتلا به اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب، اختلالات ناشی از خوردن و اضطراب اجتماعی وجود دارد.

عکس فرد چاق

این مشکلات می‌تواند به دلیل عوامل فیزیولوژیکی مرتبط با چاقی مثل التهابات مزمن و کمبود ویتامین‌ها و مواد مغذی در بدن باشد. جالب است بدانید که کاهش وزن و بهبود سلامت جسمانی می‌تواند به بهبود وضعیت روحی و روانی فرد چاق کمک کند. در این مقاله سعی داریم به ارتباط چاقی و افسردگی بپردازیم و راهکارهای مناسب را به شما معرفی کنیم.

چاقی و اضافه وزن چیست؟

ارتباط چاقی و افسردگی در چیست؟ طبق تحقیقات و بررسی‌های به عمل آمده پاسخ به این سوال بسیار ساده است، ارتباط چاقی و افسردگی بیشتر زمانی نمایان می‌شو که فرد در احساس غمیگنی و دستو پا زدن با استرس و اضطراب و تنش‌های زندگی غرق شده باشد و افسردگی آن موقع به سراغ فرد می‌رود و فرد برای آرام شدن شروع به پرخوری میکند که این اولیت ارتباط چاقی و افسردگی می‌باشد که بهتر است تعریف چاقی را بدانیم. اگر بخواهیم بر اساس محاصبات ریاضی وزن ایده آل را تعریف کنیم، اینگونه می‌گویکه وزن شخص نسبت به قد وی می‌باشد که اگر بیش‌تر از 20 درصد از وزن ایده‌آل باشد، چاقی تعریف می‌شود و یا می‌توان اینطور چاقی را تعریف کرد که شاخص توده بدنی (BMI) فرد بالاتر از 30 باشد، که طبق آمارها یک سوم جمعیت جهان تحت‌تاثیر چاقی هستند. اضافه وزن به سبک زندگی افراد بستگی دارد که بیشتر این افراد مصرف غذایی زیاد و تحرک ناکافی دارند و این موارد باعث چاقی موضعی می‌شود که در بین بیشتر افراد چاقی شکم می‌باشد. افراد که دارای چاقی و اضافه وزن هستند  معرض خطرات ابتلا به بسیاری از بیماری‌های زمینه‌ای می‌باشند و کم کردن بخشی از این وزن می‌تواند باعث دوری از این بیماری‌ها شود.

افسردگی عصبی و افسردگی چاقی چیست؟

همانطور که گفتیم، تأثیر افسردگی بر افزایش وزن کاملا نمایان است و بسیاری از افرادی که دچار افسردگی و یا اضطراب می‌شوند، به دلایل مختلفی سعی بر تسکین خود دارند که یکی از راه‌هایی که انتخاب می‌کنند، پرخوری و روی آوردن به غذا و خوراکی است. در واقع چاقی عصبی عموما به دلیل بروز مشکلاتی که به روح و روان فرد آسیب می‌رساند، ایجاد می‌شود و ارتباط اضافه وزن با اختلالات روانی کاملا مشهود است.

در افسردگی چاقی، افسردگی تاثیر مستقیم بر روی لاغر نشدن و زندگی روزمره افراد اعم از درس خواندن، استرس و اضطراب، افزایش تنش دارد. مشکلاتی که در ارتباط چاقی و افسردگی به وجود می‌آید بهتر است زودتر درمان شود، در غیر اینصورت ممکن است با نادیده گرفتن، افسردگی به نسبت بیشتر و بیشتر شود.

افسردگی بر روی چاقی چه تاثیری می‌گذارد؟

همانقدر که چاقی و افزایش وزن در ایجاد افسردگی تأثیرگذار است، تاثیر افسردگی بر افزایش وزن از نظر هورمونی بسیار بالا است. در واقع ارتباط اضافه وزن با اختلالات روانی کاملا مشهود است.به عنوان مثال عده‌ای با توجه به شدت افسردگی که دارند، دچار پرخوری عصبی می‌شوند که البته با داشتن سبک زندگی سالم و بهره‌وری از مشاوره تغذیه که توسط متخصصان و مشاوران تغذیه توصیه می‌شود، شما را از خطر ابتلا به بسیای از بیماری‌ها دور می‌کند.

مقاله پیشنهادی: نشانه‌ها و راه‌های درمان اضطراب اجتماعی

22 دقیقه رایگان مهمان ما باشید!

برای مشاوره رایگان خانواده فرم زیر را تکمیل نمایید تا از خدمات مشاوره رایگان مرکز مشاوره صدای آرامش ساپتک بهره‌مند شوید.

ارتباط چاقی و افسردگی در چیست؟

چاقی در کودکان باعث می‌شود که از فعالیت‌های فیزیکی بین همسالان جا بمانند و این مورد باعث افسردگی در کودکان می‌شود. چاقی در هر سن‌وسالی افرادر را ناراضی و ناراحت می‌کند و حتی باعث بیماری‌هایی از نوع درد مفاصل و استخوان و دیگر بیماری‌ها همچو دیابت، چربی خون و… می‌شود.

اگر دچار اضافه وزن و چاقی باشم، آیا من در معرض افسردگی قرار دارم؟

ارتباط چاقی و افسردگی همواره بخاطر مسائلی همچو احساس غم، استرس و اضطراب همراه است، افرادی که وزن بالایی دارند، به دلیل نامیزان بودن بدنشان امکان دارد دچار افسردگی شوند، طبق مطالعات انجام شده در سال 2010، افراد چاق 55 درصد بیشتر از افرادی که دارا وزن نرمالی هستند احساس افسردگی می‌کنند. حتی چاقی می‌تواند بیماری‌هایی از قبیل درد مفصل، دیابت، فشار خون و بیماری قلبی را به وجود بیاورد و این موضوع خطر ابتلا به افسردگی در افراد چاق را دو برابر می‌کند.

عوامل افسردگی چاقی در نوجوانان چیست؟

طبق تحقیقات، چاقی و اضافه وزن در نوجوانان به هنگام بلوغ به وجود می‌آید و این مورد باعث افسردگی در بین افراد نیز می‌باشد، به همین دلیل بازی‌های فکری و حرکتی باعث سالم ماندن روح و روان کودکان و نوجوانان می‌باشد. به طور کلی نوجوانان بسیار بیشتر از سایر سنین در معرض افسردگی چاقی قرار دارند و این ممکن است به دلایل مختلفی باشد. برخی عوامل افسردگی چاقی در نوجوانان شامل موارد زیر می‌باشد:

اعتماد به نفس پایین و عدم رضایت از اندام

ارتباط چاقی و افسردگی

یکی از عواملی است که نوجوانان آن را تجربه می‌کنند. گاهی اوقات ممکن است که با توجه به اضافه وزن خود توسط دوستان و اطرافیان مورد تمسخر و آزار قرار گیرند که باعث از دست دادن اعتماد به نفس و در نتیجه تشدید افسردگی در نوجوانان می‌شود.

استرس و اضطراب

استرس و اضطرابی که به دلایل مختلفی مثل فشار تحصیلی و یا مشکلات خانوادگی شکل می‌گیرد، می‌تواند منجر به پرخوری عصبی و در نتیجه به افزایش وزن و افسردگی تبدیل شود. در نتیجه درمان استرس و اضطراب باید در دستور کار قرار گیرد.

خودآزاری

خودآزاری به معنای این است که فرد افسرده، وزن و ظاهر خود را تمسخر کند و به نوعی خودش را دوست نداشته باشد. این انرژی منفی و تکرار جملات منفی به خود، افسردگی چاقی را بیشتر می‌کند.

رابطه چاقی و افسردگی در زنان

هرکسی دوست دارد که بدنی ورزیده همراه با تناسب اندام داشته باشد و بانوان نیز تریح می‌دهند با داشتن تغذیه سالم به وزن ایده‌آلشان برسند، اما در این بین، کسانی هستند که با بیماری افسردگی دست و پنجه نرم می‌کنند و از آن رنج می‌برند؛ بطور مثال با پرخوری‌های عصبی که برای آرام شدن اتفاق می‌افتد، دچار اضافه وزن می‌شوند. در واقع اضافه وزن و چاقی در زنان، با برخی علائم افسردگی در آنها ارتباط مستقیم دارد. برخی از این علائم در ادامه آورده شده است:

+ نارضایتی و احساس خجالت از وضعیت بدنی خود

+ احساس تنهایی و کمبود محبت به دلیل اجتماعی نبودن

+ انزوا و گوشه گیری، ترس از قضاوت یا تجربیات منفی مرتبط با وزن

آیا چاقی باعث افسردگی می‌شود؟

افراد چاق طبق تحقیقات ممکن است 55 درصد بیشتر از سایر افراد دچار افسردگی شوند. در واقع می‌توان گفت که بین چاقی و افسردگی ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. اشخاص چاق با وزن بالا بیشتر مستعد اضطراب، افسردگی و غم هستند. در ادامه با ارتباط چاقی و افسردگی می‌پردازیم و راهکارهایی برای مقابله با افسردگی در افراد چاق را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

افراد چاق

رابطه استرس با افسردگی و چاقی

یکی از عوامل تاثیرگذار در افسردگی و چاقی، استرس است. غذا خوردن یکی از راههایی است که افراد دچار استرس به عنوان مکانیسم دفاعی برای کنار آمدن با مشکلات انتخاب می‌کنند. در این مواقع غذاخوردن بعضی افراد هنگام استرس نسبت به قبل بیشتر شده و این امر مسبب چاقی می‌شود. 

5 راهکار درمان افسردگی در افراد چاق

روانشناسی افراد چاق یکی از درمان‌های بیماری چاقی است که تاثیر بسزایی در افسردگی در افراد چاق دارد، از جمله برای جلوگیری از ارتباط چاقی و افسردگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1.فعالیت بدنی: فعالیت بدنی یک درمان شناخته شده و موثر برای افسردگی است. تحقیقات نشان داده‌اند که ورزش و فعالیت بدنی می‌تواند سبب بهبود وضعیت روحی روانی افراد چاق شود. تمرینات ورزشی سبک مانند پیاده‌روی، شنا، دوچرخه‌سواری و یوگا می‌توانند در درمان چاقی نیز موثر باشد.

2.رژیم غذایی سالم: از دیگر موارد موثر در جلوگیری از ارتبط چاقی و افسردگی، رژیم غذایی سالم و متعادل می‌باشد. می‌توانید مصرف مواد غذایی با قند بالا، چرب و شور و شیرینی‌های غیرطبیعی را کاهش داده و به جای آن از میوه‌ها، سبزیجات، ماهی‌ و مواد غذایی سالم استفاده نمایید. برای مشاوره افسردگی می‌توانید از مشاورین خوب ما کمک بگیرید. 

راهکارهایی برای مقابله با افسردگی

3.حمایت از خود: تلاش کنید تا خودتان را با افراد مثبت و حمایت‌گر احاطه کنید. با دوستان و خانواده در مورد مشکلات خود صحبت کنید. همچنین می‌توانید به گروه‌های پشتیبانی اینترنتی بپیوندید تا از تجربیات دیگران در این زمینه استفاده کنید.

4.مدیریت استرس: استرس ممکن است باعث افزایش وزن و افسردگی شود. مدیریت استرس از جمله تکینک‌های بسیار موثر در درمان افسردگی می‌باشد. تلاش کنید تا فعالیت‌هایی مثل مدیتیشن، تمرین تنفس عمیق و گفتگو با مشاور را در برنامه روزانه خود داشته باشید. به طور کلی اگر فرد قادر به کنترل و مدیریت استرس خود نباشد می‌تواند در دراز مدت زمینه‌ساز مشکلات روانی متعدد از جمله اضطراب اجتماعی شود.

5.درمان دارویی: در برخی موارد، برای جلوگیری از افزایش وزن درمان دارویی نیز ممکن است لازم باشد. درمان دارویی برای افراد با افسردگی شدید و مقاوم در برابر روش‌های درمانی دیگر توصیه می‌شود. با این حال، قبل از شروع هرگونه درمان دارویی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید درمانی که انتخاب می‌کنید، مناسب و ایمن برای شما است.

اگر درگیر افسردگی و چاقی هستید و به راهنمایی‌های یک مشاور متخصص نیاز دارید، روی دکمه زیر کلیک کنید تا با بهترین مشاوره در کوتاه‌ترین زمان ممکن افسردگی شما درمان شود.

چه بیماری هایی چاقی را به همراه دارند؟

برخی از بیماری‌ها علاوه بر تأثیرات منفی که بر بدن و روح انسان‌ها ضربه می‌زنند، باعث بروز چاقی و اضافه وزن می‌شوند، برخی از این بیماری‌ها را در ادامه بررسی خواهیم کرد:

تیروئید

در صورتی که غده تیروئید کم کار باشد باعث ایجاد چاقی و اضافه وزن می‌شود. خستگی، افزایش وزن، یبوست، خشکی پوست، ریزش مو و عدم تحمل سرما نشان می‌دهد تیروئید شما کم کار است. کم کاری تیروئید علاوه بر همراه داشتن اضافه وزن علائم دیگری همچون ورم بدن، خشکی پوست ، احساس خستگی و کمبود انرژی ، خواب زیاد، افزایش حساسیت فرد به سرما باعث این اتفاق می‌شود

افسردگی

همانطور که چاقی، افسردگی را به همراه دارد، بیماری افسردگی نیز به وزن شما آسیب میرساند و چاقی را به همراه دارد. ارتباط چاقی و افسردگی کاملا مشخص است و برای درمان افسردگی چاقی باید یا از طریق داروی افسردگی چاقی آن را درمان کرد و یا با مراجعه به مشاور متخصص، افسردگی را درمان کرد.

ژنتیک

گاهی اوقات عوامل ژنتیکی باعث بروز چاقی و اضافه وزن می‌شود. اگر پدر و مادر، برادر و خواهر و یا اقوام نزدیکتان اضافه وزن و چاقی را تجربه کرده‌اند، احتمال دارد که شما نیز به طور ژنتیکی اضافه وزن داشته باشید.

تغذیه مناسب برای بهبود افسردگی در افراد چاق

ابتدا باید گفت مصرف زیاد شکر، نوشیدنی‌های شیرین، مواد غذایی فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس، غذای دارای کربوهیدرات ساده مانند نان سفید، غذاهای سرخ کردنی مانند مرغ سوخاری و سیب زمینی سرخ شده، گوشت قرمز در قالب همبرگر و استیک، باعث تشدید افسردگی می‌شود.

تغذیه افراد چاق افسرده

تغذیه مناسب برای افراد چاق باید شامل مواد غذایی مثل ویتامین C، ویتامین B، مواد معدنی مثل منیزیم و پتاسیم، تریپتوفان، اسید آمینه گلوتامات و اسید آمینه آسپاراگین باشد. در ادامه چند نمونه از غذاهای ضد استرس را ذکر می‌کنیم.

1.میوه‌های شیرین: میوه‌های شیرین مثل موز، خرما، انگور، هندوانه، شلیل و خربزه حاوی قند طبیعی هستند که باعث افزایش سطح سروتونین و کاهش استرس می‌شوند.

2.سبزیجات و میوه‌های رنگارنگ: سبزیجات و میوه‌هایی مثل فلفل قرمز، پیاز، کلم، پرتقال، توت فرنگی و نارگیل شامل ویتامین C هستند که به عنوان یک آنتی اکسیدان موثر برای جلوگیری از ارتباط چاقی و افسردگی شناخته می‌شوند.

3.ماهی: ماهی‌هایی مثل ماهی قزل آلا، ماهی تن، ماهی سردآبی و ماهی سالمون دارای اسید چرب امگا-۳ هستند که به عنوان یک ضد افسردگی طبیعی شناخته می‌شوند و به کاهش استرس و افسردگی کمک می‌کنند.

تغذیه مناسب برای بهبود افسردگی در افراد چاق

4.مغزهای خشک: مغزهای خشک مثل بادام، پسته و گردو حاوی منیزیم هستند که به عنوان یک ماده معدنی ضد استرس شناخته می‌شوند. همچنین، اسید آمینه گلوتامات و تریپتوفان هم در این مغزها وجود دارند.

5.چای سبز: چای سبز حاوی آنتی‌اکسیدان‌های قوی مثل کاتچین و لیپوفیلاستین است که باعث آرامش و کاهش استرس می‌شود.

6.شکلات تلخ: شکلات تلخ به عنوان یک منبع خوب تریپتوفان شناخته می‌شود که به کاهش استرس و جلوگیری از ارتباط چاقی و افسردگی کمک می‌کند. البته مصرف شکلات باید با مدیریت و محدودیت صورت گیرد زیرا شکلات حاوی چربی و قند زیادی است.

در کل، برای کاهش استرس و جلوگیری از ارتباط چاقی و افسردگی، مواد غذایی بالا می‌تواند مناسب باشد. همچنین مصرف غذاهای سبک و سالم مثل سالاد، ماهی، مرغ، سبزیجات، میوه‌ها و مغزهای خشک می‌تواند به کاهش استرس کمک کند. اما بهتر است یک مشاوره تغذیه  داشته باشید تا مشاور برای شرایط شخصی شما برنامه تغذیه مناسبی را تهیه کند.

افسردگی افراد چاق

نتیجه گیری

روانشناسی درمان چاقی اینگونه است که پس از آشنایی با افسردگی و چاقی، ارتباط چاقی و افسردگی را مورد بررسی قرار می‌دهید تا از علائم افسردگی آگاه باشید، و در ادامه راهکارهایی را برای جلوگیری از ارتباط چاقی و افسردگی بیان می‌شود.

امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد و بتواند به روند درمان شما کمک کند. لطفا در قسمت دیدگاه‌ها نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

دانلود PDF مقاله

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

در اسرع وقت کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت

نحوه ارتباط*

12 دیدگاه در “ارتباط چاقی و افسردگی در چیست؟

  1. مصطفی گفت:

    من چند تا از علائم افسردگی که گفتید رو دارم. آیا نیازه که به روانشناس مراجعه کنم؟

    1. اسماعیل براتی گفت:

      با سلام
      بله باید با یک مشاوره درمیان بگذارید و تراپی شوید

  2. زهرا حسینی گفت:

    سلام. من چاقی دارم قدم 157وزنم 70 17سالمه
    افسردگی شدید دارم اعتماد ب نفسمو از دست دادم روم نمیشه برم بیرون یا حتی لباس بخرم قیافم اطرافیانم میگن خوبه خیلی وای از نظر خودم خیلی معمولی.

    1. حانیه پایداری گفت:

      سلام وقتتون بخیر. برای حل مشکل افسردگی باید ابتدا شروع به بررسی علت ایجاد اون کنید. بعد برای خودت علاقمندی جدید بسازی. پیشنهاد میکنم در کنارش رژیم غذایی بگیرید.

  3. رقیه زمانی گفت:

    سلام یه ماهی هست یه مشکل جدی دارم تو زندگیم الان وارد فاز بی تفاوتی شدم خیلی بده حالم نه کار خونه میکنم نه به خودم میرسم خیلیم چاق شدم ینی تو یه ماه ۵ کیلو چاق شدم ن بداخلاق تر میشم

    1. حانیه پایداری گفت:

      سلام. همانطور که خودتون گفتید علت اصلی افسردگی شما شرایط محیط اتاقتون هست که منجر به چاقی شده. چون جسم و روح روی هم تأثیر مستقیم دارند. برای از بین بردن افسردگی باید به حل مشکل پیش اومده اقدام کنید. برای حل ریشه ای حتما از یک فرد متخصص کمک بگیرید.

  4. زهرا گفت:

    سلام.من وقتی باردار بودم حدود ۲۱ کیلو اضافه کردم.قبلا خیلی رو فرم بودم و خوش تیپ.الان عین پیرزن های قدیم شدم.بچه م ده ماهه شده ولی من فقط ۸ کیلو لاغر کردم.و همه ی چربی هام تو شکممه حتی میدم تو شکممو بازم فرقی نمیکنه.دیگه خودمو دوست ندارم

    1. حانیه پایداری گفت:

      سلام. اینکه صرفا بخاطر چاقی خود را دوست ندارید نشانه عزت نفس پایین و امکان افسردگی پس از زایمان هم هست. برای اطمینان قطعی از نتیجه به روانشناس مراجعه کنید.

  5. هانیه نیک فرجام گفت:

    سلام . من دختری 20 ساله ام. که دچار افسردگی چاقی شدم. احساس میکنم دیگه هیچکس منو دوست نداره بخاطر چاقی . احساس زشتی میکنم. دوست ندارم کسی منو ببینه 24 ساعت شبانه روز فقط تو خونه گوشته تخت کز کردم و گریه میکنم. نمیخوام کسی منو ببینه به این خاطر خارم کنه . دیگه خسته شدم از این حس پوچی و غمگینی بیش از حد چیکار کنم؟

    1. حانیه پایداری گفت:

      ارزش هیچ انسانی به ظاهر و ویژگی ظاهری نیست پس بخاطر این به خودت حس بد نده. برای از بین بردن افسردگی اول از همه باید علت بررسی بشه تا بتونیم با آگاهی بیشتری به حل مسئله بپردازیم و اینکه سعی کن دوباره کارهایی رو پیدا بکنی که باعث خوشیحالی شما بشه. سرت رو گرم کارهای جذاب بکن و در ادامه حتما برای لاغری و دریافت رژیم مناسب خودت اقدام کن.

  6. علی رحمتی گفت:

    سلام حدود 6 ماهه که دچار اضافه وزن شدم. حدوده از یک ماه بعدش دچار حس پوچی بی ارزشی و تهی بودن و ناامیدی میکردم که رفته رفته این حس بدتر شد. به حدی رسید که دیگه الان نه با کسی حرف میزنم نه میخندم شدم مثل یک شبه و نه از خونه بیرون میرم حتی دانشگاهمم رو ول کردم از بس حس ناامیدی و پوچی در وجودمه. اما دیگه خسته شدم . دلم میخواد به زندگی برگردم اما نمیدونم از کجا باید شروع کنم

    1. حانیه پایداری گفت:

      سلام. همانطور که میدونید جسم و روح کاملا به هم مرتبط هستند و روی هم اثر میزارند. علت و ریشه افسردگی شما خاطر چاقی و اضافه وزن هست. برای شروع درمان اول از همه باید ریشه اصلی افسردگی بررسی بشه. البته ممکنه ریشه در جایی در محیط زندگی هم باشه. پیشنهاد میکنم در کنار اون شروع به رژریم گرفتن کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم تماس مشاور خانواده

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

در اسرع وقت کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت

نحوه ارتباط*

"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد

در اسرع وقت کارشناسان ما با شما تماس خواهند گرفت

نحوه ارتباط*